The European Medicines Agency, EMA ligger idag i London, men ska flytta till Amsterdam efter måndagskvällens omröstning bland EU-ländernas ansvariga ministrar. Foto: TT

Ingen läkemedelsmyndighet till Norden

Uppdaterad
Publicerad

Varken Stockholm eller Köpenhamn får ta över EU:s läkemedelsmyndighet Ema när den flyttas från London i och med brexit. Istället vann Amsterdam myndigheten efter lottning mot Milano i den tredje röstomgången.

När EU-ländernas ansvariga ministrar gjort sin första insats i eftermiddags läckte resultaten snabbt ut från möteslokalen i Bryssel. Milano, Amsterdam och Köpenhamn gick vidare till omgång två, berättades bland annat från danska diplomatkällor. Stockholm var därmed utslaget.

”Bedrövligt resultat”

Sedan fick även Köpenhamn tacka för sig då de italienska och nederländska buden fick flest röster – tolv respektive nio, enligt källor från mötet.

– Egentligen är det här ett ganska bedrövligt resultat. De nordiska länderna är för små för att inte samarbeta. När vi lägger ihop våra gemensamma tillgångar blir vi mycket mer attraktiva och kompetenskraftiga. Framöver behöver vi dra lärdom av detta, säger Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT.

Köpenhamn röstades bort

Köpenhamnsalternativet, med en placering 20 minuters tågresa från Malmö, levde längre än det svenska och klarade sig till den andra av tre röstningsomgångar. Och för Malmös del hade såväl Köpenhamn som Stockholm varit bra alternativ, resonerar Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Hon säger att arbetsmarknadsregionen i Malmö och Skåne hade gynnats om Köpenhamn hade vunnit, och om Stockholm hade vunnit hade regionen gynnats indirekt eftersom det som är bra för Sverige också är bra för Öresundsregionen.

– Men risken när man inte samarbetar är att man tappar till helt andra delar av Europa, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.