Helgens kontroller visade på goda avstånd mellan besökare på Malmös restauranger och serveringar. Foto: Arkivbild/TT

Ingen trängsel på Malmös restauranger efter ny kontroll

Publicerad

I slutet av förra veckan var Malmös miljöförvaltning åter igen ute för att kontrollera trängseln på uteserveringar, restauranger, barer och caféer i centrala Malmö och Västra hamnen.

– Vi tycker att de flesta verksamheter som vi besökt har gjort bra åtgärder för att motverka trängsel. Att det varit kallare väder senaste veckan tror vi har gjort att trängseln på serveringarna varit mindre, säger David Lindsjö, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö stad, i ett pressmeddelande på måndagen.

Mellan den 13-16 maj inspekterade miljöförvaltningen 36 verksamheter i Malmö varav fyra besök var för att följa upp brister från förra inspektionen.

Coronavirus i Skåne

”Gör vad de kan”

Kontrollerna visade att samtliga verksamheter nu har vidtagit åtgärder för att minska trängseln.

Ingen verksamhet visade sig ha stora brister när miljöförvaltningen var på plats. Enligt inspektörerna gör de allra flesta vad de kan för att minska trängseln och skapar möjlighet för gästerna att hålla trygga avstånd.

– När det blir varmare igen vill vi betona allmänhetens ansvar att hjälpa till att det fungerar bra på restauranger, caféer och på uteserveringar. Det är viktigt att vi alla, oavsett väder, fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd, säger David Lindsjö.

BAKGRUND

Miljöförvaltningen i Malmö har sedan den 17 april gjort cirka 150 inspektioner på restauranger, caféer och uteserveringar på uppdrag av Smittskydd Skåne för att minska trängsel och risk för smittspridning av coronavirus.

Under besöken har inspektörerna noterat avvikelser hos 29 verksamheter. Av dessa avvikelser är det en restaurangverksamhet som skickats vidare till Smittskydd Skåne för bedömning, men där gjorde verksamheten åtgärder innan något beslut från smittskyddsläkaren gjordes.

Syftet med inspektionerna är att få en bild av hur det ser ut i Malmö vad gäller trängsel på framförallt uteserveringar, men också nå ut med information till verksamhetsutövare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet