Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, pågår det för närvarande klinisk prövning av ett 40-tal olika vacciner mot covid-19 runtom i världen. Foto: Joel Saget/AFP/TT

Inget tvång för vårdpersonal att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Ett vaccin mot covid-19 kan finnas i Sverige i januari nästa år. I första hand ska riskgrupper och vårdpersonal vaccineras men det finns de som inte vill.

– Det är frivilligt men vårt hopp är att många ska vaccinera sig, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

I till exempel Frankrike har det börjat pratas om tvångsvaccinering för att få stopp på smittspridningen i samhället men det är inte aktuellt här. Inte heller för vård- och omsorgspersonal är det något tvång att vaccinera sig.

– Smittspridning bland vårdpersonal har inträffat vid upprepade gånger under hela pandemin men något tvång som de pratat om i andra europeiska länder blir det inte, säger Per Hagstam.

Oro för nya vaccin

Han förstår oron som finns för nya vacciner och att flera är tveksamma till att vaccinera sig. Men han tror också att det är fel att tro att man inte kan bli allvarligt sjuk i covid-19 bara för att man till exempel är ung eller fullt frisk och av den anledningen inte vaccinerar sig.

– De här vaccinationsinsatserna kommer troligen att pågå under hela nästa år och kanske ändra sig beroende på hur pandemin utvecklar sig, säger Per Hagstam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet