Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förundersökningen läggs ner efter storbråket i Lund då polis och åklagare inte kan bevisa vem som gjort vad. Foto: Tobias NilssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inget åtal efter storbråket utanför sjukhuset i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget åtal efter det omtalade storbråket utanför universitetssjukhuset i Lund i september i fjol. Förundersökningen läggs nu ner då det inte går att bevisa vem som gjort vad och vare sig de misstänkta gärningsmännen eller målsägande velat medverka i utredningen.

– Skälet är i huvudsak att det inte går att bevisa vem eller vilka som är skyldiga, säger åklagare Mathias Larsson.

Efter bråket fick en film stor spridning och polisen har lagt ner mycket resurser på att identifiera vem som är vem och vem som gör vad i klippet.

– På många av bilderna är det svårt att se om det träffar, var det träffar och varför.

Medverkar inte

De personer som polisen tror sig ha identifierat i klippet har inte heller medverkat fullt ut i utredningen. Antingen har personerna förnekat att det är de som syns i filmen eller menat att det som de gjort varit självförsvar eller nödvärn.

– Vi måste bryta ner det här på detaljnivå och se varje person för sig. För att vi ska kunna åtala en person måste det vara ställt utan rimligt tvivel att den gjort något, säger Mathias Larsson.

Egen medling

Inte heller brottsoffren som blivit skadade har velat medverka i utredningen. Enligt en person med insyn i konflikten så har parterna i konflikten medlat på egen hand och kommit till en lösning. Något som kan ha försvårat utredningen.

– Det är sådana uppgifter som kommit fram och som jag har hört men jag har inga belägg för det. Man kan absolut tänka sig att det har betydelse men det finns säkert olika skäl att vi personer inte vill med verka i utredningen.

En dömd tidigare

I december i fjol dömdes en person till två och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott efter bråket på Bangatan som ägde rum innan storbråket på sjukhusområdet. I den rättegången friades även två personer för försök till mord och skyddande av brottsling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbråket i Lund

Mer i ämnet