Släktbråket i Lund: Nu börjar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring knivhuggs i magen, andra blir sparkade och en uteservering slås i spillror. Bakgrunden till sammanstötningarna i Lund i september var en konflikt mellan två släkter. När rättegången drar igång på torsdagen vid Lunds tingsrätt står en 21-åring åtalad för mordförsök och hans bror för skyddande av brottsling. Samtidigt är en 24-åring från den andra släkten åtalad för grovt vapenbrott.

Polisen och åklagaren har förberedelser för eventuella bråk i samband med rättegången.

– Det är något vi har med oss. Tingsrätten, polisen och vi är införstådda med att det finns sådana risker, så det har vi med i beräkningen, absolut, säger åklagaren Mathias Larsson.

Storbråket i Lund

Han berättar att ingen vill säga något om bakgrunden till konflikten, men det är inte det viktiga i brottsutredningen utan att klarlägga exakt vad som hände på platsen.

Misshandel vid busshållplats

Polisförhören visar att det började med att en man blev misshandlad på en busshållplats i östra Lund den 6 september.

Enligt en av hans släktingar hade han blivit hotad några veckor tidigare, men då vänt sig till äldre personer i sin släkt, som i sin tur kontaktat företrädare för den andra släkten och fått löfte om att det inte skulle hända något.

Uppgiften om att mannen ändå blivit attackerad spreds snabbt och ett 20-tal personer begav sig till en restaurang vid Lunds central, där några i den andra släkten arbetar.

Här inträffade de händelser som nu ska tas upp i rättegången – och sedan fortsatte de våldsamma bråken utanför Skånes universitetssjukhus i Lund. Enligt polisen var totalt ett 50-tal personer inblandade. Åtta skadades så att de behövde sjukhusvård.

”Kanske de stora vet”

I polisförhören vill ingen berätta om bakgrunden till konflikten, men flera säger att de båda släkterna efteråt har kommit överens. En ung person som tillfrågas av polisen om bakgrunden säger till exempel:

– Nej, kanske de stora vet, men inte jag.

Polisen ber honom att utveckla vilka ”de stora” är.

– De som är äldst i familjen.

En annan person berättar för polisen att släkterna nu kommit överens och får då frågan om på vilket sätt.

– Bara att vi ska hålla oss från varandra. Skulle det vara något så ringer man de äldre, svarar han.

SVT Nyheter har varit i kontakt med en person knuten till en av sidorna i släktfejden. I klippet berättar han om förhandlingarna efter bråket:

Fakta åtalet

En 21-årig man är åtalad för mordförsök. Enligt åtalet har han huggit en 17-åring med kniv i magen vid ingången till en restaurang i Lund. Tonåringen plockades upp av en privatbil och fördes till sjukhus där han fick vård direkt.

En 19-årig bror till 21-åringen är åtalad för skyddande av brottsling. Åklagaren menar att han städade undan den kniv som användes vid dådet.

En 24-årig man är åtalad för grovt vapenbrott. Enligt åtalet hade han med sig ett skarpladdat vapen som han bar på sig, men inte använde, under sammanstötningen vid restaurangen.

Samtliga nekar till brott. Åtalet bygger till stor del på bildmaterial från övervakningskameror. Rättegången hålls i Lunds tingsrätt den 16 och 17 december.

Fler personer är delgivna misstanke för brott i samband med bråken i Lund den 6 september. Enligt åklagaren är det för tidigt att säga om de också kommer att åtalas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbråket i Lund

Mer i ämnet