Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats Persson är befälhavare på Kustbevakningen och han hoppas att de kan få rätt att bötfälla buskörande vattenskoteråkare till nästa sommar. Foto: SVT

Inte en enda vattenskoteråkare i Skåne bötfälld för störande körning

Publicerad

Sedan den 1 juli i år kan vattenskoteråkare som kör störande få böter på 1 500 kronor direkt på plats. Men det är endast polisen som har befogenhet att bötfälla. Nu kräver Kustbevakningen att de ska få samma möjligheter.

– Det är vi som finns här till sjöss, säger Patrik Lindén, tf stationschef på Kustbevakningen i Malmö.

Den 1 juli i år fick polisen rätt att bötfälla personer som kör onödigt störande till sjöss. Ändringen innebär att det är möjligt att utfärda ordningsböter på 1 500 kronor direkt på plats.

Bakgrunden är de många problem som rapporterats kring buskörning med vattenskotrar de senaste åren.

Trots nya befogenheter – inte enda bot i Skåne

I Skåne har inte en enda förare bötfällts för störande körning till sjöss under första månaden efter att ändringen trädde i kraft. 

Enligt Patrik Lindén, tf stationschef på Kustbevakningen i Malmö, kan det bero på att Skåne saknar egen sjöpolis – och det är endast polisen som kan utfärda böterna.

– Vi är de enda som är här ute till havs. Och vi kan inte utfärda de här böterna så därför har det inte blivit några här nere än så länge.

Kräver regeringen på ändring

Idag måste polisen åka ut tillsammans med Kustbevakningen för att kunna stoppa fartyg ute till havs, eller vänta tills de kommer in till land igen.

– Vi kan samverka med polisen, men polisen har begränsade resurser och annat att göra emellanåt.

Även om det har blivit mycket lugnare med störande vattenskotrar den senaste tiden, så kommer en ny sommar. Då vill Kustbevakningen ha befogenheterna på plats, något som myndigheten nu krävt att regeringen ändrar på. 

– Det är viktigt för oss att vi snabbt kan utfärda de här ordningsböterna för att kunna stävja det här beteendet, säger Patrik Lindén.

Nyordningen att polisen ska kunna bötfälla störande körning till sjöss direkt på plats ligger i Sjölagen. Till skillnad från polisen, som har rätt att bötfälla, får Kustbevakningen endast bötfälla vissa brott som ligger i ordningsbotskungörelsen.

Kustbevakningen har nu krävt att befogenheten att bötfälla störande och onödigt körande med fartyg även ska gälla dem.

Tidigare har polisen endast kunnat utfärda böter till vattenskoterförare som kört på ett vårdslöst sätt. Att polisen nu kan utfärda böter för störande och onödig körning innebär att även vattenskoterkörning som inte anses farlig men som stör andra människor eller miljön kan medföra böter.

Störande och onödig körning till sjöss har varit förbjudet tidigare, men då har det inte varit möjligt att utförda en ordningsbot på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer