6 128 personer röstade Ja och 1 463 röstade Nej till Naturums vara eller inte vara på Falsterbo Strandbad. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Ja-sidan vann stort i folkomröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Det var Ja-sidan som vann i Vellinges första folkomröstning. 6 128 personer röstade Ja och 1 463 röstade Nej till det som blivit en kontroversiell fråga på Falsterbonäset -  Naturum och konsthallens vara eller inte vara på Falsterbo Strandbad.

– Jag är förvånad över att det är ett sådant lågt valdeltagande, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M), som själv inte har röstat i folkomröstningen.

”Ska Naturum och konsthall vara kvar i kommunens regi på Falsterbo Strandbad, med fortsatt utveckling av verksamheterna?” Så lydde frågan till de cirka 28 000 röstberättigade Vellingeborna.

När valresultatet blev klart strax före midnatt på söndagen var det Ja-sidan som fått flest röster.

– De har haft en mycket aggressiv och intensiv kampanj anser jag så jag är förvånad att inte fler har röstat, säger Carina Wutzler.

Hon anser att det är ett svårttolkat resultat och att hon inte kan dra några slutsatser vad medborgarna vill i frågan om Naturum och konsthallens framtid när knappt var tredje röstberättigade i Vellinge valde att delta i folkomröstningen.

– Jag kommer att kalla till ett extra kommunstyrelsemöte på måndag och där får vi diskutera hur vi ska gå vidare, säger Carina Wutzler.

Ville bygga spahotell

Bakgrunden till folkomröstningen är att styrande politiker i Vellinge under hösten 2020 meddelade att de ville stänga Naturum och konsthallen i Falsterbo för att istället bygga ett spahotell.

I december överlämnades drygt 3 700 namnunderskrifter till kommunledningen, med krav på en folkomröstning.                          

Ja: 6 128 personer

Nej: 1 463

Blanka röster: 121

Ogiltiga röster: 108

Källa: Vellinge kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.