Foto: Hans Larsson

Kommunalrådet: ”Jag ser att många kommit i kläm”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad har länge känt till problemen i fastigheten ”Kinesiska muren” i Malmö men har haft svårt att ingripa.

– Jag ser att många människor har kommit i kläm. Och att lagstiftningen inte riktigt räcker till, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Det råder stora brister i fastighetens skick och i föreningens ekonomi och skötsel.

Kinesiska muren är ingen acceptabel boendemiljö, slår Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) fast.

Kinesiska muren i Malmö

– Vi vet att många familjer inget hellre vill än att bli av med sina lägenheter – eller åtminstone få till stånd en upprustning av området, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

I brist på andra juridiska möjligheter att bistå de boende, har kommunen nu valt att göra en så kallad orosanmälan för samtliga de uppskattningsvis 119 barn som bor i huset.

– På så vis får socialtjänsten möjlighet att gå in med individuella insatser och stötta de familjer som behöver det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Tvångsförvaltning inget alternativ

Problemet för kommunen ligger i själva bostadsrättsformen.

En misskött hyresfastighet kan sättas under tvångsförvaltning men det är inget alternativ när det gäller de två problemtyngda bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren, där ett beslut om tvångsförvaltning i sig skulle kunna driva fram en konkurs.

Se videon med Katrin Stjernfeldt Jammehs tankar kring krisen i Kinesiska muren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinesiska muren i Malmö

Mer i ämnet