Vargen som sköts på ett kalhygge utanför Lönsboda. Foto: Ur polisens förundersökning

Jaktbrottet när Snapphanen sköts överklagas till HD

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren vill att Högsta Domstolen, HD, ska pröva om det inte var ett grovt jaktbrott när den så kallade Snapphanevargen sköts i Lönsboda. Tidigare instanser har dömt jägaren till mildare straff.

En man åtalades för grovt jaktbrott i januari i år för att ha skjutit en varg sommaren 2018. Grovt eftersom djuret är hotat, sällsynt och skyddsvärt. Jägaren säger själv att han trodde att han sköt en räv.

Enligt åklagaren var jägaren grovt oaktsam när han sköt utan att ha identifierat vilket djur han sköt.

Både tingsrätten och hovrätten dömde jägaren till jaktbrott av normalgraden med straffet villkorlig dom och dagsböter.

Yrkar på hårdare straff

– Riksåklagaren yrkar nu på att jägaren ska dömas till villkorlig dom och samhällstjänst, säger Hedvig Trost, byråchef på Åklagarmyndigheten.

Riksåklagaren bestämde sig på torsdagen att överklaga hovrättens dom till Högsta Domstolen för att pröva om ett jaktbrott där en varg blir skjuten inte ska dömas som grovt trots att det inte var uppsåtligen.

– Riksåklagaren vill ha vägledning i om det här inte är ett grovt jaktbrott, trots oaktsamhet och utan uppsåt, säger Hedvig Trost.

HD har aldrig tagit upp något liknande fall men åklagaren menar att en prövning av överklagandet skulle vara till god hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.