Miljöjuristen Margareta Svenning fick sparken från Länsstyrelsen. Foto: SVT

JK ger länsstyrelsen rätt – inte fel att förbjuda anställd uttala sig om fd miljöchef

Publicerad

Länsstyrelsen hade lagen på sin sida när miljöjuristen Margareta Svenning förbjöds att prata med medier om sin kompis, som tvingades sluta i Höörs kommun. Justitiekanslern JK har beslutat att inte inleda förundersökning.

Miljöjuristen Margareta Svenning var anställd på länsstyrelsen i Skåne och hjälpte sin kompis Rolf Englesson att förhandla fram ett avgångsvederlag när han tvingades lämna arbetet som miljöchef i Höörs kommun.

Otillåten bisyssla

Länsstyrelsen tyckte att det var olämpligt och betraktade det som en otillåten bisyssla. I samband med det fick Margareta Svenning ett mejl från sin chef, miljödirektören Annelie Johansson, med innebörden att hon inte fick företräda honom eller uttala sig i media å hans vägnar.

Margareta Svenning fick sparken från länsstyrelsen och samma dag polisanmälde hon myndigheten för brott mot grundlagen.

Nu har Justitiekanslern granskat polisanmälan och beslutat att inte inleda förundersökning om brott.

JK ger länsstyrelsen rätt och skriver att e-postmeddelandet ”tycks ha syftat till att informera om innebörden av ett tidigare meddelat beslut om bisyssla och att beskriva vilka åtgärder som faller inom området för en otillåten bisyssla.”

Begär överprövning

Det var alltså tillåtet för länsstyrelsen att förbjuda Margareta Svenning att uttala sig om Rolf Englesson, enligt JK.

 ”Det är däremot inte tillåtet att förbjuda en anställd att för egen del uttala sig”, skriver JK.

Margareta Svenning skriver i ett SMS till SVT Nyheter Skåne att hon tänker begära överprövning av Justitiekanslerns beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer