Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Roos är kritisk till lagens utformning och kraven den ställer. Foto: Andreas Irebring

Stadsmissionen: Corona förödande för de här ungdomarna

Publicerad
Anders Roos möter många ungdomar som kom till Sverige 2015 och som fått tillfälligt uppehållstillstånd genom den så kallade gymnasielagen. Han är kritisk till villkoren och menar att coronakrisen kommer att göra det ännu svårare för de unga att hitta jobb.

Sex månader efter examen måste de som har ett tillfälligt uppehållstillstånd, enligt gymnasielagen, kunna visa Migrationsverket att de har ett fast jobb eller anställning i två år framöver.

– Det riskerar att underminera den här lagens syfte eftersom det är så svårt att uppnå de här kraven, säger Anders Roos, jurist på Unga forum som är en del av Skåne Stadsmission.

Han vittnar om att det finns en stress och oro bland de ungdomar han möter.

”Kan få förödande konsekvenser”   

Anders Roos tror att coronapandemins effekter på ekonomin kan försvåra ungdomarnas situation ytterligare.

– Jag tror att det kan ha förödande effekter för de här ungdomarna eftersom kravet på anställning är avgörande för om de får stanna här eller inte, säger han.

Han märker redan nu att det påverkar mångas förmåga att klara av utbildningen. Han säger att alla inte har tillgång till datorer eller en trygg hemmiljö, vilket han menar är en förutsättning för att klara av distansstudier.

SVT har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), men han avböjer att kommentera. ”Det finns inget arbete som pågår för att ändra regelverket.”, skriver hans pressekreterare i ett mail.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet