Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingeborg Spohn var demenssjuk och 96 år gammal när Soheil Naderi fick hennes namnunderskrift på ett gåvobrev och ett testamente där hon ger bort i stort sett allt hon äger till honom. – Hon är inte medveten om att hon har blivit lurad, säger Karin Lycke, som är Ingeborgs gode man. Foto: Ann Sehlin

Juristen Soheil Naderi lurade demenssjuka Ingeborg, 96, – tog över bostad och förmögenhet

Uppdaterad
Publicerad

Den Malmöbaserade juristen Soheil Naderi kom hem till 96-åriga och demenssjuka Ingeborg Spohn för att hjälpa henne upprätta ett testamente. När han gick därifrån hade han rätt att få både hennes hem och förmögenhet. Själv menar han att det är Ingeborgs vilja.

Soheil Naderi hade med sig tre dokument med Ingeborgs underskrift när han lämnade hennes hem i Älvsjö den 2 februari 2021.

Det är en mycket omfattande fullmakt, ett gåvobrev där hon ger bort sin villa för sju miljoner samt ett testamente där han ärver hennes förmögenhet. Hon är idag 98 år gammal, saknar nära anhöriga och är demenssjuk.

Juristen och de osannolika gåvorna

– Hon har inte förstått innebörden av det hela. Det är helt orimligt att hon skulle vilja ge allt till en person hon inte känner, säger Karin Lycke, god man åt Ingeborg.

Juristen Soheil Naderi har agerat juridiskt ombud i över 100 rättsliga mål och uppger att han har kontor i både Malmö och Stockholm. Foto: SVT

Fem dagar efter besöket skickade Naderi in sin ansökan till Lantmäteriet om att ta över Ingeborgs fastighet.

En detalj gjorde dock att det hela stoppades: Naderi hade bevittnat sin egen gåva, vilket man inte får. En anställd vid myndigheten ringde till Ingeborg och fick då veta att hon inte alls ville ge bort sitt hem.

Ingen rimlig förklaring

Soheil Naderi drev ärendet till Högsta domstolen och hävdade att hon var medveten om vad hon gjorde. 

– Han har förmått henne att skriva under, det är inte Ingeborgs vilja. Hon vet inte ens vem den här Soheil Naderi är, säger Karin Lycke.

Testamentet finns kvar och vad som händer när Ingeborg går bort vet ingen.

Soheil Naderi fick Ingeborg att skriva under gåvobrevet där hon ger bort hela sitt hem till honom. Foto: SVT

SVT Nyheter Skåne har hittat andra fall där Soheil Naderi förmått sina klienter att skriva under gåvobrev. 2015 signerade en demenssjuk 86-årig man i Malmö ett gåvobrev där han gav bort två miljoner till juristen. När mannen dog försökte Naderi driva in pengarna, som han hävdade att han hade fått för att mannen tyckt att juristen var snäll.

Men efter en lång rättsprocess med mannens barn drog Soheil Naderi till slut tillbaka sitt krav.

Aldrig dömd för brott

Minst 20 personer har polisanmält honom för bedrägeri och andra brott. Soheil Naderi har dock aldrig dömts för något brott.

SVT Nyheter Skåne har sökt Naderi, men han har trots upprepade försök inte återkommit. I klippet nedan visar vi hur det gick när reportrarna konfronterade honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Skånes reportrar låtsades vara en klient och bokade ett möte med Soheil Naderi för att få svar på frågorna om gåvobreven och testamentet. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet