Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du ska stå framför skampålen i Stockholm”, sa Soheil Naderi bland annat till åklagaren under förhören. Hör hans utbrott under rättegången i Malmö tingsrätt. Foto: Fredrik Svenningsson/Polisen/TT/Johan Nilsson

Juristen Soheil Naderis attack i rättssalen: ”Utsatt för tortyr”

Uppdaterad
Publicerad

Till synes enkla frågor från åklagaren fick juristen Soheil Naderi att flera gånger gå till angrepp mot rättsväsendet under förhören i rättegången där han står åtalad för en lång rad grova bedrägerier. – De använde Gestapometod, tystade ner mig, skrek på mig och förnedrade mig, sa han om polisförhören.

SVT Nyheter Skåne granskade förra året juristen Soheil Naderi och hans verksamhet Jurista, efter att han lurat klienter på både pengar och bostäder. Han är nu misstänkt för en lång rad grova bedrägerier och rättegången pågår i Malmö tingsrätt.

När han i tisdags skulle förhöras gick han till hårt angrepp mot både åklagaren, rättsväsendet och hans tidigare klienter.

Juristen och de osannolika gåvorna

Han anklagade dem för att hota honom och påstod att han under polisförhören utsatts för tortyr.

– Du ska stå framför skampålen i Stockholm och skämmas för den tortyr som du och de andra har gjort mot mig, sa Naderi bland annat till åklagaren.

Blev tillsagd flera gånger

Det var när åklagaren ställde frågor om bland annat formkraven för testamente och innebörden av näringsverksamhet som Soheil Naderi tappade humöret.

Vid flera tillfällen fick både domaren och åklagaren ryta till för att be honom sluta med utfallen.

Hör hur det lät i klippet ovan.

Förnekar alla brottsmisstankar

Soheil Naderi förnekar samtliga brottsmisstankar och menar att han drivit Jurista för att ge gratis rådgivning och hjälpa folk.

Enligt honom själv har han i flera år levt på sparpengar och de 2 750 000 kronor han fått av sina äldre klienter i ”privat gåva”.

– Det är inte min karaktär att tjäna pengar, det kanske är din men inte min, sa han under rättegången när åklagaren ställde frågor om hur han försörjt sig de senaste åren.

Under utredningen har Soheil Naderi överklagat flera beslut och anmält åklagarna, men ingen av anmälningarna har lett till vidare åtgärder.

Varken domaren eller åklagaren har velat kommentera Soheil Naderis utfall under pågående huvudförhandling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurar äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de ger bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet