Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När insatsstyrkan slog till mot juristen Soheil Naderi, numera Robert Naderi, i hans bostad hittade de flera gåvobrev och testamenten där han själv skulle få flera miljoner kronor från sina äldre klienter. Foto: TT/Polisens förundersökning

Dokument avslöjar juristen Soheil Naderis gåvobluff

Uppdaterad
Publicerad

Osannolika gåvobrev och generösa testamenten – i juristen Soheil Naderis bostad i Malmö hittade polisen flera gåvobrev där hans äldre klienter påstods vilja ge honom mångmiljonbelopp och fastigheter i gåvor. Men det är en bluff och juristens avsikt var att bedra klienterna, menar åklagaren under rättegångens första dag.

– De har lovat att skänka gåvor till mig, men de har aldrig betalat, säger Soheil Naderi i polisförhör och förnekar brott.

SVT Nyheter Skåne har avslöjat hur juristen Soheil Naderi, som numera heter Robert Naderi, lurat sina klienter på pengar. Efter publiceringen startade Ekobrottsmyndigheten en utredning som nu lett till att han står inför rätta, misstänkt för en lång rad grova bedrägerier.

Fick äldre att föra över nästan 3 miljoner kronor

Det äldsta fallet är från sommaren 2014. Då förs 950 000 kronor över till Sohiel Naderis bankkonto.

Juristen och de osannolika gåvorna

Pengarna kommer från en då 70-årig man som fått Soheil Naderis reklamblad i brevlådan och vänt sig till honom för att få hjälp i en fastighetstvist.

Polisen hittar även ett gåvobrev där mannen påstås vilja ge bort sina besparingar till honom.

– Det är en gåva som en privatperson har lämnat över till mig. Och det har jag tagit emot, har Naderi sagt i förhör.

Misstänks för förskingring på 1,8 miljoner kronor

Och det finns fler fall.

I mars 2019 görs flera insättningar till Soheil Naderi på totalt 1,8 miljoner kronor – pengar som åklagaren menar att Soheil lurat till sig av en idag avliden man från Malmö.

Även i det fallet finns gåvobrev där mannen ger bort pengarna till juristen.

Enligt misstankarna har mannen blivit vilseledd och trott att Soheil Naderi som administrerar pengarna åt honom, men istället tog han dem själv.

Motstridiga uppgifter

Soheil Naderi har i polisförhör förnekat brott och lämnat olika delvis motstridiga förklaringar.

Han har bland annat sagt att några av testamentena polisen hittat är ”muntligen makulerade” och att han försökt hjälpa sina klienter. Han har också försvarat gåvorna. I andra fall menar han att han betalat tillbaka, men några sådana transaktioner har inte hittats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurar äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de ger bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

GÅVOBREVEN HEMMA HOS SOHEIL NADERI

MED I ÅTALET:

Kvinna, född 1940 – Stockholm

I en pärm i Soheil Naderis vardagsrum hittar poliserna ett testamente, där kvinnan uppges vilja ge hela sin kvarlåtenskap till Soheil Naderi. De hittar också ett gåvobrev där hon skänker bort sin lägenhet i centrala Stockholm till ett värde av mellan 6 och 9 miljoner kronor.

Han åtalas för att 2020 ha lurat kvinnan på 59 000 kronor, och för förberedelse till grovt bedrägeri för att ha förmått kvinnan att skriva under gåvobrevet.

Ingeborg Spohn, född 1924 – Stockholm

Ingeborg Spohn förmåddes skriva under ett testamente där hon ger nästan allt hon äger till Soheil Naderi, och i två olika gåvobrev skänker hon dels hela sin villa i Älvsjö värderad till sju miljoner kronor, dels två miljoner kronor till juristen.

För det åtalas han för grovt bedrägeri, eftersom han använde gåvobrevet för att ansöka om lagfart för fastigheten.

Makar, födda 1934 och 1950 – Malmö

I en låda i vardagsrummet hittade polisen två förfalskade gåvobrev där de äkta makarna påstås vilja ge bort 1 800 000 kronor var till Soheil Naderi. För det åtalas Soheil Naderi för för försök till grovt bedrägeri.

Naderi åtalas också för grov förskingring för att ha lurat mannen, då 84 år gammal, att föra över totalt 1,8 miljoner kronor till Soheil Naderis privata bankkonto 2018. Pengar som Soheil sedan förde vidare till sina andra konton. Makarna fick aldrig pengarna tillbaka.

• Man, född 1945 -Malmö

I Soheil Naderis vardagsrum hittade polisen två gåvobrev, där en man i 70-årsåldern påstås skänka bort 950 000 kronor till Soheil Naderi, och 950 000 kronor till Naderis tidigare företag.

Mannen hade kommit i kontakt med Naderi för att få hjälp i en tvist, och sommaren 2014 förde mannen över 950 000 kronor till vad han trodde var ett klientmedelskonto. Pengarna gick istället till Soheil Naderis privata bankkonto. Mannen fick aldrig tillbaka pengarna.

För det åtalas Naderi nu för grov förskingring.

INTE MED I ÅTALET:

• Kvinna född 1934 – Malmö

I en plastmapp i Soheil Naderis bostad fanns både gåvobrev och skuldebrev från en tidigare klient till honom.

Enligt dokumenten ska kvinnan velat skänka 500 000 kronor till honom och ytterligare 500 000 kronor till hans tidigare företag.

Det fanns också ett skuldebrev på samma belopp.

Kvinnan gick bort 2021 och är inte uppsatt som målsägande.

• Kvinna född 1927 – Malmö

Soheil Naderi förvarade i sitt hem ett gåvobrev där en kvinna 2017 ska ha skrivit under på att ge bort en miljon kronor till Naderis tidigare företag.

Gåvobrevet förvarades tillsammans med en kopia av hennes id-kort. Kvinnan avled 2019 och finns inte uppsatt som målsägande i åtalet.

• Man född 1939 – Malmö

I en låda i vardagsrummet hittade polisen ett gåvobrev avseende en lägenhet i Malmö, där en man född 1939 påstods ge bort sin bostad till Soheil Naderi. Det fanns också dokument med bostadsrättsinformation avseende mannens lägenhet och kopia av hans id-kort.

Lägenheten är värderad till 1,8 miljoner kronor. Mannen avled i februari 2023 och är inte uppsatt som målsägande i åtalet.

• Man född 1929 – Malmö

SVT Nyheter Skåne har avslöjat att Soheil Naderi 2017 försökte driva in en miljon kronor från ett dödsbo genom att använda sig av ett gåvobrev, där hans tidigare klient, en man född 1929, påstods ha velat ge honom pengarna i gåva. Det hela slutade i en tvist där Soheil Naderi gav upp sina krav. Soheil Naderi visade då upp två gåvobrev där mannen påstods vilja ge en miljon kronor till Soheil Naderi och en miljon kronor till Naderis tidigare företag.

Mannen, som är avliden, finns inte med som målsägande i åtalet.

Ulf och Mona Salomonsson, födda 1945 och 1947 – Malmö

SVT Nyheter Skåne kunde visa att Soheil Naderi använde sig av ett gåvobrev där paret Salomonsson ger sin lägenhet i Malmö till honom. Han använde gåvobrevet för att ta över lägenheten och bli medlem i HSB-föreningen samt förbereda den för försäljning hos mäklare. Det hela stoppades dock av att ärendet blev en tvist i domstol och Soheil tvingades ge upp lägenheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet