Politikerna fattade beslutet sent på måndagskvällen. Foto: SVT

Bromölla får Skånes högsta skatt

Uppdaterad
Publicerad

Bromölla går upp i täten och ser ut att få Skånes högsta skattesats. Under måndagens fullmäktigesammanträde beslutade politikerna att höja kommunalskatten med 80 öre.

Innan fullmäktige beslutade om skattesatsen presenterade revisorerna Bromölla kommuns delårsrapport. Negativ avvikelse mot budget med 42,3 miljoner kronor är prognosen.

– Ni har inte uppfyllt några mål. Det är någon form av rekord, vill jag påstå. Det är oslagbart, sa Joachim Bengtsson när han gick igenom delårsrapporten inför mötesdeltagarna och åhörarna.

Moderaterna röstade emot

Beslutet om höjd skatt innebär att kommunalskatten i Bromölla 2021 hamnar på 33,74 kronor. Förutsatt att ingen annan skånsk kommun höjer skatten så pass mycket att de kommer ikapp, kommer Bromölla få Skånes högsta kommunalskatt nästa år.

Alla partier röstade för skattehöjningen, förutom Moderaterna och det lokala partiet Alternativet som röstade emot. Sverigedemokraterna avstod från att rösta.

”Måste ta på oss blåställ”

– Vi måste ta på oss blåställ och ha uppkavlade ärmar för att få en ekonomi i balans. Om vi ska vara en attraktiv kommun att flytta till kan vi varken ha Skånes högsta kommunalskatt eller Skånes högsta VA-avgift, sa Stig Gerdin (Alt) som vill se ett omfattande åtgärds- och sparpaket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.