En skattehöjning på 80 öre skulle innebära 20 miljoner i intäkter för kommunen, enligt ekonomichefen. Men Bromöllaborna som SVT Nyheter Skåne pratat med är kritiska. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Krisande Bromölla kan få Skånes högsta kommunalskatt

Uppdaterad
Publicerad

Bromölla, som sedan två månader tillbaka står utan politiskt styre, kan komma att höja skatten kraftigt till nästa år. Nu har kommunstyrelsen föreslagit en skattehöjning på 80 öre.

– Det är så dåligt om vi höjer skatten – då flyttar folk härifrån! säger Näsumsbon Birgitta Alm om förslaget.

Enligt Bromölla kommuns ekonomichef Johan Ohlsson behöver kommunen spara 40 miljoner kronor. En skattehöjning på 80 öre skulle motsvara runt 20 miljoner, enligt honom.

– Det är en bra start på vägen, säger Johan Ohlsson men understryker att även ett omfattande sparpaket kommer att behövas.

Moderaterna var emot

Kommunstyrelsen beslutade om att föreslå höjd skatt med 80 öre på ett extrainsatt sammanträde den 14 oktober. Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

– Bromölla kommun ligger ju i topp när det gäller skatt i Skåne – och det är väl ingen merit att klättra ytterligare? Vi vill se andra lösningar. Vi vill ha en total genomlysning av hela organisationen. Är det rimligt att en kommun med 13 000 invånare har 1 000 anställda? säger Rolf Mårtensson (M), ledamot i kommunstyrelsen.

– I grund och botten kände vi att vi var tvungna att att göra det för att ta ansvar, säger Filip Persson (SD) om varför hans parti var med på att föreslå skattehöjningen.

Fullmäktige på måndag

Bromölla har redan i dag en av Skånes högsta kommunalskatter – men med 80 öres höjning skulle de få allra högst (förutsatt att ingen annan kommun gör en så pass stor höjning att de kommer ikapp Bromölla).

Frågan om skattesatsen kommer att tas upp under fullmäktigesammanträdet den 26 oktober, enligt Johan Ohlsson. Då kan Bromölla även komma att få ett politiskt styre. På dagordningen står nämligen val av bland andra ordförande i kommunstyrelsen. Huruvida valärendena kommer att genomföras är dock oklart – när SVT Nyheter Skåne pratar med fullmäktiges ordförande Magnus Persson (SD) på onsdagen säger han att ärendena kan komma att skjutas fram, igen.

– Det har inte kommit in några förslag ännu, vad jag vet. Är det så att vi inte fått in några på måndag kväll så lyfter vi dem (ärendena) på sittande möte, säger Magnus Persson.

SVT Nyheter Skåne har sökt Jenny Önnevik (S).

I videoklippet tycker Bromöllabor till om skatteförslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.