Varken Jenny Önnevik (S) eller Mikael Efverman (M) tror att valärendena kan avgöras på måndag. Foto: SVT och Moderaternas hemsida

Varken S eller M tror på nytt Bromöllastyre på måndag

Uppdaterad
Publicerad

På måndag kan Bromölla få ett nytt styre, men troligen inte. Varken S-ledaren Jenny Önnevik eller M-ledaren Mikael Efverman tror att det kommer kunna genomföras några val på måndag.

– Vi har möte i dag, i helgen och på måndag innan fullmäktige – men just nu känns det inte som att vi kommer hinna i mål. Och då betyder det att valärendena inte kan genomföras, som jag ser det, säger Mikael Efverman (M).

Inte heller Jenny Önnevik (S) tror att valärendena kommer att kunna genomföras.

– Vi är inte klara i diskussionerna, säger hon.

M vill se majoritetsstyre

SD har tidigare gått ut och velat bilda majoritet med bland andra S, men S sa nej. Och det lokala partiet Alternativet sa nej till att styra med SD och M.

Mikael Efverman tycker att Bromölla behöver ett majoritetstyre och ser det därför som nödvändigt att S ingår i styret. Även M skulle kunna tänka sig att ingå i ett sådant styre.

Jenny Önnevik håller däremot inte med om att Bromölla måste styras i majoritet.

– Det är väl alltid en fördel om det blir så – men vi har styrt i en minoritet förut så vi vet att det funkar, säger Önnevik och berättar att S för samtal om styret med samtliga partier i kommunen förutom SD.

S vill besluta om besparingar

På dagordningen till fullmäktigesammanträdet på måndag står att fatta beslut om de besparingsförslag som SD lade fram i somras. Mikael Efverman vill att fullmäktige skjuter fram ärendet.

Kan inte det leda till att man behöva besluta om ännu tuffare besparingar längre fram?

– Jo. Det är inte bra att det skjuts upp. Men nu är vi i det här läget och jag tycker det nya styret ska få chansen att lägga fram egna förslag, säger Efverman.

Jenny Önnevik tycker att besparingarna ska beslutas om på måndag – hon vill få dem undanstökade – men hänvisar till att det är presidiet som beslutar om dagordningen.

Magnus Persson (SD), avgående kommunfullmäktigeordförande, sitter på ett försenat tåg när SVT Nyheter Skåne når honom och säger att presidiets möte om dagordningen kan behöva skjutas från fredagen till måndagen.

Så här ser mandatfördelningen ut i Bromölla kommunfullmäktige:

Visa

Socialdemokraterna: 13 stolar

Sverigedemokraterna: 12 stolar

Moderaterna: 6 stolar

Alternativet: 4 stolar

Liberalerna: 2 stolar

Vänsterpartiet: 2 stolar

Centerpartiet: 1 stol

Kristdemokraterna: 1 stol

Sammanlagt består fullmäktige i Bromölla av 41 stolar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer