Ett nytt styre i Bromölla verkar dröja. Valärendena ser inte ut att kunna avgöras på kvällens fullmäktigesammanträde, meddelar Magnus Persson (SD). Foto: TT och SVT

Beslut om nytt styre i Bromölla skjuts upp – igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sverigedemokraternas avhopp skulle Bromölla få ett nytt styre under måndagskvällen. Men så blev det inte. På måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige att lyfta ut punkterna från dagordningen.

– Det har inte kommit några förslag, säger Magnus Persson (SD), kommunfullmäktigeordförande.

Nya personer skulle egentligen väljas till de lediga posterna under ett extrainsatt kommunfullmäktigesammanträde den 21 september – men partierna hade då ännu inte lyckats komma överens och sammanträdet ställdes in. Och inte heller nu finns någon uppgörelse.

På ärendelistan till måndagens kommunfullmäktigesammanträde stod bland annat punkterna om val till ny ordförande i kommunstyrelsen – men valärendena skjuts alltså fram då inga förslag på kandidater till posterna kommit in.

– Det tycker jag är helt rätt. Vi har jobbat mycket i helgen och försökt hitta en lösning – men vi är inte framme, säger Mikael Efverman, gruppledare för M i Bromölla.

Extramöte ställdes in

Det har rått politisk turbulens i Bromölla ända sedan kommunalrådet Eric Berntsson (SD) den 17 augusti meddelade att han lämnar alla sina uppdrag i kommunen.

Dagen därpå meddelade ytterligare tre SD-politiker sina avhopp. SD i Bromölla ville sedan bland annat bilda majoritet med S – men fick nobben. För drygt två veckor sedan meddelade partiet att de går i opposition och de har nu lämnat alla sina ordförandeposter i nämnder och styrelser.

– Vi har verkligen velat få ihop ett majoritetsstyre där SD skulle vara med. Men vi har ju fått nej till det. Vi kan inte sitta kvar och styra en politik som vi inte kan vara med och påverka. Då väljer vi att gå i opposition, har Magnus Persson (SD) sagt till SVT Nyheter Skåne.

Besparingar bordläggs

På dagordningen inför fullmäktigesammanträdet stod även för politikerna att ta ställning till en rad besparingsförslag – bland annat om huruvida mellanstadiet ska flyttas från Gualövs skola. Fullmäktige beslutade att bordlägga det ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.