Vargjakten skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på den varg som på kort tid rivit 24 får i Skåne skjuts upp. Det beslutade Förvaltningsrätten sent i eftermiddags.

Jaktledaren var utsedd och alla förberedelser klara inför att skyddsjakten skulle starta i morgon. Under förmiddan höll Länsstyrelsen en presskonferens om hur jakten skulle gå till.

– Vi är helt beroende av observationer och tips från allmänheten. Vi kan inte börja förutsättningslöst, för vi vet inte var den är. Men får vi reda på var den är så är vi redo, säger jaktledaren Tom Espgård.

Vargen i Skåne

Men nu har Förvaltningsrätten alltså beslutat att bevilja rovdjursföreningen Nordulvs krav på att jakten ska skjutas upp.

Beslutet om skyddsjakt ska nu prövas igen å Naturvårdsverket har till den 30:e augusti på sig att säga sitt. I väntan på dem står 20-talet erfarna jägare redo att försöka hitta och skjuta vargen inom det här området i östra Skåne. Men det är inte klarlagt om det är en och samma varg som gått till angrepp eller om den ens finns kvar i Skåne.

Men oavsett om det nu blir någon jakt eller inte, ser länsstyrelsen inte att den är någon långsiktig lösning.

– Inte alls. Det här handlar om att släcka en brand som inte är bra för någon. Förra året hade Skåne över 120 dödade får medan Värmland, där merparten av de svenska vargarna befinner sig, hade sex döda får. Och det beror väldigt mycket på stängslingen, att man anpassat sig efter att det finns varg. Man har anpassat fårskötseln efter det, säger länsstyrelsens rovdjursexpert, Nils Carlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet