Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att få besöka skolorna betyder mycket för gymnasievalet, enligt Gunilla Månsson som är studievägledare. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Öppning för skolbesök inför gymnasievalet – om pandemin lättar

Publicerad

Att få besöka skolan man tänkt söka in till är viktigt för många elever. Känslan när man kommer till en skola kan vara avgörande för om man väljer den skolan eller ej, menar Gunilla Månsson, studievägledare i Kristianstad.

Öppet hus på de kommunala gymnasieskolorna i Kristianstad har ställts in, liksom möjligheten att ”skugga” elever på skolorna på grund av pandemiläget.

Svårare att välja

Och det kan göra gymnasievalet svårare för niondeklassarna, menar Gunilla Månsson, studievägledare med samordningsansvar för de andra studievägledarna på de kommunala högstadieskolorna i Kristianstad.

– Det ska bli lite intressant att se vad det här leder till. Sen är det ju såhär att om det skulle lätta med pandemin till våren så har ju gymnasieskolorna aviserat att man kommer att öppna upp då för skuggning – men det vet vi ju inte i dagsläget.

I videoklippet berättar Gunilla Månsson att situationen leder till att högre krav ställs på skolpersonalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet