Ines Moberg, Amalia Ekdala, Miryam Daalej och Albin Rosdahl går i nionde klass på Norretullskolan. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Miryam om gymnasieval i coronatider: ”Mycket svårare”

Publicerad

Under lördagen skulle det ha hållits öppet hus på de kommunala gymnasieskolorna i Kristianstad – men det, liksom möjligheten att skugga elever på skolorna, har ställts in på grund av pandemin. Miryam Daalej på Norretullskolan är en av dem som tycker att pandemin gör gymnasievalet svårare.

– Man får bara hoppas att det kommer att gå bra, säger hon.

Amalia Ekdala, som liksom Miryam Daalej går i nionde klass på Norretullskolan, vet vilken skola och vilket program hon ska söka in till – estet-teater på C4-gymnasiet.

– Jag vet var jag vill gå men det blir svårare eftersom man inte kan skugga och sånt. Att man inte kan få vara där innan och lära sig hur det ser ut där, man får inte lära känna någon som går där, veta vilka lärarna är. Om man hade fått skugga hade jag gjort det flera gånger om, säger Amalia Ekdala.

I videoklippet får du också träffa Albin Rosdahl som inte bestämt sig än om huruvida han ska utbilda sig till plåtslagare eller bilmekaniker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet