Karolina Skog (MP) från Malmö blir minister i Stefan Löfvens nya regering. Foto: SVT

Karolina Skog (MP) ny miljöminister

Uppdaterad
Publicerad

Malmös byggkommunalråd Karolina Skog (MP) blir nytt statsråd med ansvar för miljön i Löfvens nya regering.

I Malmö är hon kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och service.

Hon är ledamot i beredningen för samhällsbyggnad inom Sveriges kommuner och landsting, SKL, och har tidigare varit kommunalråd för framtidens trafik i Malmö stad.

Ny regering maj 2016

Karolina Skog föddes i Åhus 1976 och har även varit politisk sekreterare för Miljöpartiet i Malmö stad.

”Ser fram emot att öka takten”

– Karolina Skog får uppdraget att genomföra regeringens mijlömål. Hon ska också ta fram nya gröna beredskapsjobb, sa Stefan Löfven bland annat.

När Skog fick ordet sa hon att hon såg fram emot uppdraget, som innebär att hon får en tyngre post än sina språkrör.

– Jag ser fram emot att öka takten för att nå Sveriges 16 miljömål. Jag kommer till ett väl dukat bord och kommer i min nya roll att fortsätta utveckla hållbara stadsmiljöer, sa hon på presskonferensen.

Nils Karlsson in som gruppledare

I och med utnämningen till minister lämnar Karolina Skog omedelbart kommunpolitiken i Malmö och ersätts som gruppledare i fullmäktige av kommunalrådskollegan Nils Karlsson.

– Valberedningen börjar nu sitt arbetet för att hitta en ersättare för Karolina. Ett medlemsmöte beslutar sedan i frågan. Detta sker tidigast efter sommaren, säger Frida Roijer, Miljöpartiets pressekreterare i Malmö.

Regeringsombildningen i övrigt

Det har tidigare spekulerats kring flera skånska namn inför regeringsombildningen, men Karolina Skog är den enda nya ministern som är bosatt i Skåne.

Tidigare språkröret Peter Eriksson blir bostadsminister. Ann Linde (S) blir ny EU- och handelsminister. Linde, ursprungligen från Helsingborg, är i dag statssekreterare år inrikesminister Anders Ygeman.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) får även ansvaret för klimatfrågor och hon blir vice statsminister.

Framtidsminister Kristina Persson (S) avgår ur regeringen, meddelar Stefan Löfven på presskonferensen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny regering maj 2016

Mer i ämnet