Danmark har ni öppnat upp för resande från hela Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Kilometerlånga köer på Öresundsbron mot Danmark

Publicerad

Under lördagen öppnade Danmark gränsen för alla svenskar. På Öresundsbron var det under dagen tidvis kilometerlånga köer.

I normala fall är det över 30 000 passager på ett dygn under en av årets mest trafikintensiva helger på Öresundsbron. Men i år var det en något mer dämpad trafik än vanligt.

Fram till 19.30 på lördagen hade 15 400 överfarter registrerats. Av dessa hade 8000 gått från Sverige mot Danmark.

Timlånga köer

Tidvis var det ändå långa köer för den som ville korsa sundet.

Från lunchtid och fram till 16.30-tiden var det uppemot fyra kilometer kö till gränskontrollen vid Pepparholm i riktning mot Danmark. Som längst var väntetiden runt två timmar.

– Det är inte så mycket trafik som vi brukar ha normalt. Men många danskar är på väg hem och många svenskar är på väg ut, säger Martin Döj, trafikledare på Öresundsbron.

Även om Danmark öppnat upp för resande från hela Sverige, reser inte alla helt villkorslöst. Bortsett från boende i gränsregionerna Skåne, Blekinge och Halland måste det finnas en rimlig anledning till resan. Det kan exempelvis handla om familjebesök eller turistbesök om minst sex nätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet