Foto: SVT

Klart: Ja till ny hamn i Ystad

Publicerad

Turerna har varit många, men nu är hamnfrågan i Ystad avgjord. Det blev ett ja till en utbyggnad av en ny hamn i Ystad.

Kvällens kommunfullmäktige i Ystad blev historiskt på flera sätt. Det blev visserligen inte det längsta mötet någonsin, men första gången en minoritet kommer att styra. Dessutom med en budget från oppositionen.

Hamnfrågan har varit den stora vattendelaren när det gäller budgetfrågan i Ystad kommun. Socialdemokraterna har föreslagit en miljardinvestering på stadens hamnområde, medan Moderaterna tycker att man först bör undersöka möjligheterna till extern finansiering, utöver ett redan beviljat EU-stöd.

Ikväll står det klart att Socialdemokraternas budget blev det vinnande förslaget, efter att Sverigedemokraterna lagt ner sina röster i omröstningen.

– Det känns helt fantastiskt och det var verkligen oväntat eftersom vi gått i opposition och vi vet att vi är 24 mandat mot 25 eftersom SD har en politisk samverkan med Alliansen, säger Socialdemokraternas gruppledare i Ystad, Cecilia Magnusson-Svärd.

Stort projekt

Turerna kring hamnfrågan har varit många och efter ett långt möte kunde en trött, men glad Cecilia Magnusson-Svärd pusta ut.

– Det ska bli jättespännande, eftersom jag också ser ringarna på vattnet av en hamn, att det inte bara handlar om hamnens överlevnad utan konsekvenserna av en utbyggd infrastruktur och kompetensförsörjning i och med att en ökad infrastruktur ökar, näringslivet har möjlighet att utvecklas och som jag upplever det så blir kommunen starkare.

”Känns som nederlag”

Kristina Bendz (M), som under dagen valts till kommunstyrelsens ordförande, var inte lika nöjd.

– På ett sätt känns det såklart som ett nederlag att man inte får igenom sin budget, men när det gäller den ekonomiska biten av driftbudgeten är det inga stora skillnader. De stora skillnaderna är målformuleringarna, säger hon.

Hon var dock inte överraskad över att S-budgeten klubbades igenom.

– Vi visste att två tredjedelar av fullmäktige var för en hamninvestering, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer