Malmös skolor är väl förberedda, säger grundskoledirektör Anders Malmquist. – Alla elever har en laptop, och skolorna har redan använt sig av plattformen i ordinarie arbete. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Vissa kommuner har redan bestämt sig – andra väntar

Uppdaterad
Publicerad

Lund, Staffanstorp och Landskrona är några av de skånska kommuner som redan beslutat införa distansundervisning på högstadiet, när vårterminen börjar. 

– Vi tror att de flesta elever klarar det. Men det kan bli aktuellt med undantag, säger Malmös grundskoledirektör Anders Malmquist.

Coronaviruset fortsätter sprida sig i Skåne, och före jullovet sågs en markant ökning i de åldrar som går på högstadiet. Smittskydd Skåne gick därför ut med en rekommendation på torsdagförmiddagen om fjärrundervisning på högstadiet, när skolan börjar. 

Ungefär samtidigt meddelade utbildningsminister Anna Ekström att även högstadieskolor ska tillåtas bedriva undervisning på distans.

”Allvarligt läge”

– Det är ett allvarligt läge som gör att vi har beslutat att övergå till fjärrundervisning i de kommunala högstadieskolorna, säger Mia Honeth (L), ordförande barn- och skolnämnden i Lund.

Medan Lund redan bestämt sig, väntar andra kommuner till i morgon, fredag, då regeringens väntas ta det formella beslutet. 

Malmö stad kommer att införa distansundervisning, säger grundskoledirektör Anders Malmquist till SVT Nyheter. 

– Det har hela tiden varit vår strategi att följa smittskyddets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi avser att fatta beslutet efter att regeringen tagit beslut i frågan. 

Merparten i Malmö

Enligt Anders Malmquist kommer merparten av högstadieeleverna i Malmö att få undervisning på distans. 

– Vi tror att de flesta klarar att studera på distans. Men det kan bli aktuellt med undantag. Till exempel för särskoleelever, elever i specialverksamhet och nyanlända. Bedömning kommer att ske på respektive skola. 

Han säger att skolorna i Malmö är väl förberedda. 

– Man gjorde upp planer för distansundervisning redan i våras. Alla elever har en laptop, och skolorna har redan använt sig av plattformen i ordinarie arbete. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.