Den planerade forskningsanläggningen European Spallation Source. Foto: TT

Klartecken för bygget av ESS

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och Miljödomstolen i Växjö ger klartecken till bygget av ESS-anläggningen i Lund.

– En otroligt viktig milstolpe för projektet och en signal till deltagarländerna att bygget kommer att genomföras som planerat, säger projektets direktör James Yeck.

Men tillståndet gäller bara själva bygget. Enligt domen får accelaratorn inte startas och inget radioaktivt material får produceras innan ytterligare utredningar har gjorts om hur strålningen ska begränsas.

ESS-projektet

– Jag ser inga avgörande problem med den processen, säger James Yeck.

Tillståndet innehåller en rad regleringar, bland annat om bullernivåer under byggtiden.  Däremot avfärdar man invändningen från bland annat miljönämnden i Lund att anläggningen tar värdefull åkermark i anspråk. ”Behovet ikan inte tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt med en annan lokalisering”, menar domstolen. ”Den sökta platsen uppfyller kraven enligt miljöbalken.”

James Yeck tycker nu att allt pekar på byggstart i höst. Detta trots att förhandlingarna kring finaniseringen ännu inte är klara.

– Finansieringsförhandlingarna är regeringens bord, inte vårt. Men jag tror att dagens beslut kan skynda på processen.

– Det är framförallt Tyskland som som inte är klara. Och eftersom de har varit pådrivande kring tillblivelsen av ESS så bör man kunna räkna med att de ställer upp. Dessutom har flera andra länder både inom och utom Europa visat intresse för att spela en roll i projektet.

Men ni har passerat flera deadlines. När måste ni ha finasieringen klar?

– Deadlines är till för att motivera i förhandlingarna. Det finns ingen absolut sista tidpunkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESS-projektet

Mer i ämnet