Foto: Gustav Svensson

Kommunalrådet: ”Hälsofarligt att vistas där”

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls två möten om situationen på den ödetomt i Sorgenfri i Malmö som sedan lång tid bebos av hundratals fattiga EU-migranter.

Det ena mötet hölls på plats i den kåkstadsliknande miljön med ett hundratal EU-migranter. De hade bjudit Malmös ansvariga politiker, men ingen av dem dök upp. Bara oppositionsrådet Hanna Gedin (V) och representanter från Feministiskt Initiativ träffade de pratsamma EU-migranterna.

– Det är en märklig prioritering, vi tycker det är viktigt att vara i den verklighet där människor befinner sig.

Migrantlägret i Malmö

Istället beslöt politikerna att bjuda in till ett eget möte på stadshuset dit bara ett tiotal politiker och tjänstemän kom.

– Vi tycker inte att det är bra förutsättningar att ha ett möte i det aktuella området, försvarade Karolina Skog (MP) kommunalråd med stadsbyggnadsansvar, sitt beslut.

Martin Cornell, en av arrangörerna av mötet säger att den ursprungliga inbjudan kom från EU-migranterna.

– Då är det märkligt att de väljer att göra sin grej på stadshuset. De boende här ville visa hur de har det och prata om framtiden med politikerna som hittills inte kommit hit.

Mikrofonen gick runt

Mötet i lägret inleddes med att Hanna Gedin (V) berättade att hon inte företrädde Malmö stad, men var beredd att lyssna på vad de boende hade att säga.

– Jag tror att man inte får blunda för fattigdom, utan att man ska diskutera och prata om den med de människor det berör, sa Gedin till åhörarna genom en tolk.

Efter det fick de boende själva ta mikrofonen och ventilera sina känslor.

– Vi känner oss trygga här och har jobbat hårt för att skapa den tryggheten. Det finns många människor som har det svårt och vi vill vara kvar här, eftersom vi tycker att det är den lämpligaste situationen, sa en manlig åhörare.

– Faktum är att vi lever i fattigdom. Vi är europeiska medborgare, men har problem med fattigdom i vårt hemland och det går inte att få någon sjukvård, säger en kvinna.

”Hälsofarligt att vistas där”

Samtidigt som mötet i lägret pågick förberedde stadsbyggnadsnämnden en presentation i stadshuset. Enligt Karolina Skog (MP) kontaktade migranterna stadsbyggnadsnämnden och sa att de ville veta mer om planen för kvarteret Brännaren, där lägret ligger.

– Vi föreslog att vi skulle träffas här på stadshuset där rätt tjänstemän är på plats och det finns förutsättningar för en bra dialog. Sen valde de att inte komma och jag kan inte svara på varför.

Men de ser det ju som att ni inte ville komma ut till Sorgenfri?

– Det får stå för dem. Jag hade gärna träffat dem för att prata.

Kommunalrådet berättade dessutom att hon att hon aldrig besökt det omtalade lägret.

– Enligt miljöförvaltningen är det olämpligt att vistas där eftersom det är förorenad mark, säger Karolina Skog.

Skulle inte ett möte där ge er en bättre uppfattning om migranternas situation?

– Det är många i kommunen som har bra kontakt med personer som behöver olika typer av stöd och de återkommer till oss med vilken situationen är.

Trots att EU-migranterna och deras ombud meddelat att de inte tänkte besöka stadshuset var stadbyggnadsnämnden beredda att göra en presentation av framtidens Sorgenfri, där stora bostadsbyggen och skolor planeras. Mycket till informationsträff blev det dock inte, när det stod klart att ingen av de boende i lägret dykt upp.

”De ockuperar marken”

En som dock var på plats var stadsbyggnadsnämndens andra vice ordförande Tomas Pettersson (M).

– Det är ju synd för deras egen skull att de inte kom. I övrigt anser vi att det här lägret måste försvinna. De här människorna är där illegalt, de ockuperar marken och det är helt oacceptabelt.

Ärendet kring marken på kvarteret Brännaren ligger för närvarande hos mark- och miljödomstolen i Växjö. Miljöförvaltningen i Malmö stad belade tomten med boendeförbud, men det överklagades och upphävdes därefter av Länstyrelsen. Tidigare försök att avhysa de boende har misslyckats eftersom polisen och kronofogden inte har kunnat identifiera dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet