Foto: SVT

Kommunalrådet: Högerextremism större hot än IS

Uppdaterad
Publicerad

Trots terrordåden i Paris anser Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) att högerextremism är ett större problem i Sverige än våldsbejakande islamism.

– De högerextrema står ut absolut mest inrikes. Vi ser mordbränder mot flyktingboenden och attacker mot manifestationer. Man ska inte underskatta att vi även har problem med muslimsk extremism men där känner jag att vi har väldigt gott samarbete med stadens församlingar, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö.

Malmö förebyggande arbete riktar sig mot breda grupper och syftar till att hindra ungdomar från att glida in i såväl kriminalitet som politisk och religiös extremism.

Har fått kritik

Kommunen har fått kritik för brister i sitt arbete mot våldbejakande extremism, bland annat för att man inte har anställt en samordnare mot våldsbejakande extremism.

Men Malmö håller fast vid sin strategi. Terrordåden i Paris är det inget som har fått kommunen att tänka om.

– Jag håller inte med om kritiken. Jag vet om att det görs väldigt mycket, men det görs inte offentligt utan inofficiellt. Jag vet att våra skolor har samarbete med församlingar och organisationer, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.