Visa alla (2)
Visa alla (2)

Malmö stad avhyser migrantläger

Uppdaterad
Publicerad

Imorse satte miljöförvaltningen i Malmö upp skyltar som informerar boende i lägret på Industrigatan om att det råder förbud mot camping och övernattning. Nu har de fram till måndag på sig att flytta.

– Eftersom fastigheten saknar sanitära anläggningar som vatten, avlopp, sophämtning och uppvärmning finns det allvarliga hälsorisker för de som bor i lägret, säger stadsjuristen Andrea Hjärne Dalhammar i ett pressmeddelande.

Milljöförvaltningen hänvisar till miljöbalken, som tvingar tillsynsmyndigheten att ingripa och anmäla brott när någon person riskerar att skadas.

Klagomål från grannar

Ett 50-tal anmälningar har kommit in till miljöförvaltningen från boende i området. Klagomålen handlar om dålig lukt och rök från lägret.

Senast den 27:e april klockan 10 ska lägret vara tömt. Därefter inleds städning av tomten.

– Naturligtvis är det en svår situation för människorna som bor i lägret och miljöförvaltningens primära uppgift är att se till att riskerna för hälsan försvinner. Riskerna gäller både de som bor där och de i den närmaste omgivningen, säger Andrea Hjärne Dalhammar.

Sociala resursförvaltningen har en övernattningslokal med 80 sovplatser tillgängliga för de som lämnar lägret.

Nätverk protesterar

Nätverket för solidaritet med EU-migranter är skarpt kritisk mot åtgärden och kommunens motivering.

– Kommunen menar alltså på fullaste allvar att människor som lever i ett hemlöst utanförskap inte får elda för att hålla sig varma eller laga mat för att få i sig den näring man behöver, skriver de i ett pressmeddelande.

– Var snälla och förklara för oss så vi förstår– exakt hur anser ni att ni ser till människors hälsa och säkerhet genom att kasta hundra människor, varav ett dussintal hjärtsjuka, gravida, strokedrabbade och personer som lider av bl.a. bröstcancer, bronkit och ledproblem ut på gatan?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet