I tre år har Hörby kommun försökt tvinga Eva och Börje Lundström i Oderup att ansluta vatten till det gamla ödehuset. Foto: Hans Larsson/SVT

Kommunen drar tillbaka överklagan – Börje och Eva slipper betala

Uppdaterad
Publicerad

I tre år har lantbrukarna Börje och Eva Lundström stridit för sin rätt. Hörby kommun ville att makarna skulle betala 58 000 kronor för en vattenmätare och förbindelsepunkt som installerats på deras tomt för över 40 år sedan. Nu ger kommunen upp.

Som SVT tidigare berättat prövades ärendet nyligen av Mark- och miljödomstolen i Växjö. Då vann makarna – men kommunen överklagade.

I domen från Mark-och miljödomstolen stod det: ”Bristande rutiner från kommunens sida kan inte läggas svaranden till last cirka 40 år efter att anläggningen byggdes ut”

Fram tills nu har ärendet legat hos Mittskåne vatten.

Nu ger kommunen upp

Men nu har kommunen valt att återta överklagan. 

Lars-Göran Ritmer, ordförande för vatten- och räddningsnämnden i Hörby, har i en tidigare kommentar till SVT gett paret sitt stöd.

– Jag tycker att man borde återta överklagan, det är ett fyrtio år gammalt ärende och man har inte försökt kräva in pengar tidigare så tycker jag att det är skandal att man försöker kräva in det på detta sättet, säger Lars-Göran Ritmer (M).

Det känns kanon!

När SVT ringde upp makarna hade de ännu inte nåtts av nyheten om att överklagan dragits tillbaka.

– Jag blev väldigt tagen av det, så jag vet inte riktigt vad jag ska kommentera. Men det känns kanon! Det var bra, nu kan vi inte vara annat än glada, säger Börje Lundström.

I klippet nedan från slutet av juli kan du höra vad paret då tyckte om anslutningskravet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.