Burlövs kommun har fått in coronasmitta på två äldreboenden. Foto: Gunilla Fritze/Patrik Cegrini

Burlövs kommun: Städning är anhörigas ansvar även när coronasmittad dör

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till en coronasmittad person som dog på ett äldreboende i Burlövs kommun ska själva städa rummet på boendet.
Kommundirektören säger att det är kommunens rutiner och att det inte ändras på grund av smittan.

Anhöriga som SVT Nyheter Skåne talat med är starkt kritiska till kommunens hantering av smittan på äldreboendet Boklunden och menar att rum där en smittad person borde desinficeras och städas professionellt innan en ny boende flyttar in.

Enhetschefen för äldreboendet Boklunden vill inte kommentera kritiken utan hänvisar till kommundirektör Lars-Åke Ståhl. 

Han säger att kommunen inte har tagit fram nya rutiner för städning av en lägenhet där en coronasmittad person bott, utan att samma regler som i vanliga fall gäller.  

– Ett särskilt boende är egentligen en hyresplats. Allt som har med lägenheten att göra är den boende och de anhörigas ansvar, om det ska städas och tillhörigheter ska tas tillvara på, det är ingen skillnad mot en vanlig bostad. Där är inga förändringar eller nya restriktioner. Man får tänka såhär att om det var en var en smittad person som inte bor på boende som dött någonstans hade ingen annan städat och tagit hand om det, säger han. 

”Genererat nya sätt att arbeta”

Han säger att den enda restriktionen kring städning är att en person som själv har symptom inte får komma in på boendet för att tömma eller städa.

– Varje steg i den här händelseutvecklingen har genererat nya sätt att arbeta. Jag tror man hanterar det på bästa sätt utifrån det man vet nu och det förändras hela tiden.

De anhöriga säger också att personal flyttats mellan boenden, även när smittan bara fanns på det ena boendet. Det bemöter Lars-Åke Ståh i ett mail till SVT Nyheter:

”Ibland kan det finnas behov av vård och omsorg för de boende  som kräver att medarbetare arbeta med olika individer. I sådana fall följs rutiner från Folkhälsomyndigheten och smittskydd”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet