Några klädaffärer har gått omkull i coronans spår. Värst drabbade är annars besöksnäringen och restaurangerna när konkurserna ökar. Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Konkurserna ökar kraftigt i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I coronakrisens spår ökar nu konkurserna snabbt. Och Skåne tillhör de län som är värst drabbade. Totalt gick 108 skånska företag i konkurs under årets första tre månader. Det ska jämföras med 78 under samma tid förra året.

Uppmaningarna att till exempel ställa in resor, stanna hemma och inte samlas fler än 50 personer på samma ställe har slagit hårt mot delar av näringslivet. Transporterna minskar. Nästan ingen åker taxi. Restauranger och hotell står plötsligt tomma.

Just de här branscherna är värst drabbade när konkurserna nu ökar kraftigt i coronans spår. Det visar nya siffror som analysföretaget Bisnode tagit fram. I hela landet har konkurserna inom besöksnäringen ökat med ofattbara 1 400 procent, inom taxinäringen med 170 procent och bland restaurangerna med 85 procent.

Konkursvåg

– Hotellen står tomma och det är glest på krogen. Med låga marginaler och höga hyror upplever branschen en konkursvåg vi aldrig sett tidigare, säger Richard Damberg som är ekonom på kreditinformationsföretaget UC som också tittat på konkurserna.

– Branschen har alltid varit konkursutsatt, men aldrig i den här omfattningen,

Skåne är rent generellt hårt drabbat av konkurser i mars. Om man jämför med mars 2019 så har antalet gått upp med cirka 47 procent.

– Skåne har påverkats starkt av de danska myndighetsåtgärderna, vilket jag tror har haft en extra negativ påverkan på tjänstföretag i Skåne, säger Henrik Hargéus, product manager för riks och kredit på Bisnode.

Kommer fortsätta att öka

Och både Bisnode och UC tror att konkurserna kommer att fortsätta att öka. Men det finns också branscher som går mot trenden. Konkurserna minskar inom detaljhandeln – och allra bäst går det för livsmedelshandeln.

– Vi konsumenter har sökt oss till mindre butiker när stormarknadernas hyllor har gapat timma, vilket har gynnat de små butikerna, säger Richard Damberg på UC.

1. Jönköpings län ca 160%

2. Västerbottens län ca 100%

3. Jämtlands län ca 70%

4. Västmanlands län ca 60%

5. Skåne län ca 47%

Värst drabbade branscher i Sverige totalt:

1. Besöksnäringen ca 1 400%

2. Taxiverksamhet ca 170%

3. Restaurangverksamhet ca 85%

4. Vägtransport/godstrafik ca 80%

5. Managementkonsultverksamhet ca 60%

Fakta: Bisnode och Bolagsverket. Siffrorna sträcker sig fram till 31 mars. Det är en viss eftersläpning i rapporteringen, varför definitiva siffror finns först vid en senare tidpunkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet