Foto: TT

Konkursförvaltaren: ”Det kan vara bokföringsbrott”

Publicerad

Bokföringen i Iransk-svenska föreningen visar stora skillnader mellan bokförda löner och faktiskt utbetalda löner. Nu försöker konkursförvaltaren spåra transaktioner som gjorts strax innan konkursen.

SVT Nyheter Skåne har avslöjat att Iransk-svenska föreningen i Malmö har betalat för låga löner till anställda med bidrag från Arbetsförmedlingen.

Av konkursförvaltarens utredning framgår att föreningen under 2015 betalade 350.000 kronor för lite i löner till de anställda jämfört med de bokförda nettolönerna.

Anne Merete Mellemsaether, konkursförvaltare.

– Beloppen stämmer inte med det som är utbetalt. När jag jämför den bokförda nettolönen med vad som faktiskt är utbetalt finns en differens där, säger konkursförvaltaren Anne Merete Mellemsaether.

LÄS MER: Språkläraren Emir drabbades i flera år

Nollade kontot

Skillnaden ”trollades bort” genom att avräkningskontot för löner ”nollades” vid årskiftet 2015/2016, en så kallad bokslutsdisposition.

– Det finns inget underlag för den här bokslutsdispositionen, säger Anne Merete Mellemsaether.

Anställda har uppgett att de fått för låga löner.

– Det skulle kunna vara en förklaring. En del anställda har framställt krav om ersättning från lönegarantin för att de fått för lite lön månaderna innan konkursen. I den mån de har kunnat styrka det har de fått ersättning, säger Anne Merete Mellemsaether.

LÄS MER: Kravbrevet som sänkte Iransk-svenska föreningen

Möjligt bokföringsbrott

För 2016 saknas bokföring. Enligt konkursförvaltaren verkar föreningen ha samlat underlagen, men inte bokfört dessa.

– Det kan vara ett bokföringsbrott, Det är inte säkert att man har fullgjort sin bokföringsskyldighet, säger Anne Merete Mellemsaether.

Konkursförvaltare är skyldiga att underrätta Ekobrottsmyndigheten om man misstänker brott. Anne Merete Mellemsaether vill inte svara på om hon tagit kontakt med Ekobrottsmyndigheten i det här fallet.

Hur ofta kontaktar du Ekobrottsmyndigheten?

– Det är rätt ofta.

LÄS MER: ”Ultimatum tvingar anställda sänka lönen”

Oförklarliga transaktioner

I oktober 2016 försattes Iransk-svenska föreningen i konkurs. Månaderna före konkursutbrottet gjorde föreningen ett antal utbetalningar från sitt bankkonto men det saknas underlag för utbetalningarna.

Dessutom betalades 92.500 kronor ut från föreningens postgirokonto till ett angivet bankkonto. Konkursförvaltaren undersöker nu transaktionerna närmare.

– De är under utredning. Jag försöker spåra vart pengarna har tagit vägen. Det tar lite tid eftersom jag måste skriva till banken och fråga vem som har kontot, säger Anne Merete Mellemsaether.

Arbetsförmedlingen har krävt föreningen på drygt 924.000 kronor för felaktigt utbetalt lönebidrag under sex år för en anställd, men staten lär ha svårt att få tillbaka pengarna. Föreningen försattes i konkurs eftersom pengarna var slut.

– Det är svårt att lugga en skallig, säger Anne Merete Mellemsaether.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer