Covidpatienter vårdas i genomsnitt 5,7 dygn på Skånes universitetssjukhus. Foto: Johan Nilsson, TT

Kortare vårdtid för covidpatienter i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att smittspridningen av covid-19 åter tagit fart i och med virusvarianten omikron har allt fler patienter behövt sjukhusvård. Men de vårdas kortare tid och är yngre än föregående år.

– Patienterna nu har som regel färre bakomliggande riskfaktorer och har i genomsnitt lägre ålder, vilket gör att de ofta inte behöver vård lika länge som patienterna för ett år sedan, säger Fredrik Månsson, överläkare inom infektion på Skånes universitetssjukhus.

I januari vårdades som mest 170 patienter vårdats samtidigt på Skånes universitetssjukhus, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Coronavirus i Skåne

Vaccinationer har spelat roll

Vårdtiden generellt, både på vårdavdelning och intensivvårdsavdelning, har minskat det senaste året. Under januari 2021 vårdades en covidpatient i genomsnitt 10,1 dygn på Skånes universitetssjukhus. I januari 2022 var medelvårdtiden 5,7 dygn.

– Vaccinerna har förändrat spelplanen. Hade vi haft samma explosiva smittspridning förra året, då vi stod utan vaccin, hade vården sannolikt stått inför ett allvarligare katastrofscenario, säger Fredrik Månsson, överläkare inom infektion på Skånes universitetssjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet