Foto: Petra Quiding

Litar inte på löfte om gratis kollektivtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Med plakat som krävde gratis kollektivtrafik åt alla pensionärer gick ett fyrtiotal personer genom Malmö till Malmös stadshus på fredagen. Trots att beslutet om gratis kollektivtrafik till pensionärer redan tagits.

Malmö kommun tog beslut i juni i år att ge just pensionärer gratis kollektivtrafik. Men det litar inte demonstranterna på som menar att det är lika bra att protestera innan valet så att politikerna inte kan backa.

– Vi ser alla beslut innan valet som valfläsk och vill vara säkra på att de måste hålla vad de lovat, sa Mohammed Lahmar, en av demonstranterna.

Malmö
”Hjälp de äldre att bli friskare genom att underlätta för dem att ta sig ut till olika aktiviteter”, står det på plakatet. Foto: SVT

– Vi har nämligen hört löftet tidigare och hoppas nu att det här är sista gången, fortsatte han.

Bjöd på tårta

Kommunalrådet Andreas Schönström (S) mötte upp vid stadshuset i Malmö med tårta och med löftet om att kommunen står fast vid beslutet.

– Från kommunen är det grönt ljus. I princip alla partier står bakom förslaget så även om valet ändrar maktbalansen så bör löftet kvartså.

Förslaget gäller personer över 70 år och mellan tiderna 9-15 och mellan 18-04 på kvällarna. Samt hela lördagen och hela söndagen, och röda dagar. Schönström tror att det tidigast kan träda i kraft i december eller januari, först ska ärendet passera Region Skåne och Regionfullmäktige i september.

Genomfört på många håll

För demonstranterna handlar det i första hand om att pensionärer ska ha råd att ta sig ut, träffa människor och uppmuntras delta i aktiviteter.

– Jag kommer att åka mycket mer, berättar Stig Söderlund efter mötet med kommunen, så jag är mycket nöjd med vad jag hörde här.

Stig Söderlund Foto: SVT

Elsa Mårtensson är också nöjd.

– Ja, för nu har politikern tagit tag i en sak som legat på önskelistan för oss länge.

Foto: SVT

I Skåne har redan fjorton av 33 andra kommuner genomfört någon form av rabatt, eller gratis system för pensionärerna inom kollektivtrafiken enligt kommunen. De flesta för personer över 75 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet