Kriget kan ge ännu högre elpriser i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden mellan elpriserna i norra och södra Sverige har under det senaste halvåret nått rekordnivåer. I och med världsläget riskerar skillnaderna och det höga elpriset att bestå eller till och med öka. Nu vill den skånska riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) förändra systemet med elområden.

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra elområden. Priserna är högst i södra Sverige, och den skillnaden har ökat på senare tid. Och med Rysslands invasionskrig i Ukraina väntas den öka ytterligare och bestå under lång tid.

Översyn pågår

I november var elpriset 15 gånger högre i Skåne än i norra Sverige. I dagsläget är spotpriset på elbörsen ungefär 11 gånger högre.

– Jag skulle tycka att det var lika orimligt om matpriserna var 15 gånger högre i Sundsvall än i Skåne, bara för att vi producerar mer mat. De här indelningarna är ju politiskt skapade, och då kan politiken också påverka konsekvenserna, säger Niels Paarup-Petersen (C).

Svenska kraftnät håller på med en översyn av elområdena, som på sikt kan leda till förändringar. Den förre energiministern Anders Ygeman har sagt att en tänkbar åtgärd är att slå ihop elområde 3 och 4, så att skåningar i så fall skulle få samma prisnivå som till exempel stockholmare. Men Svenska kraftnät uppskattar att en sådan förändring tidigast kan träda i kraft 2025.

”Ansvaret måste delas”

Energiministern Khashayar Farmanbar har haft möte med EU:s energiministrar, och regeringen delar bilden att elen i södra Sverige kan komma att bli ännu dyrare till följd av kriget. Detta eftersom södra Sverige är mer beroende av el från kontinenten. Niels Paarup-Petersen (C) vill nu att man antingen ser över den nuvarande indelningen, eller riktar kompensationer till södra Sverige.

– Den situation vi är i nu kommer att kräva uppoffringar för Sverige. Det enda jag säger att det är rimligt att se till att vi bär ansvaret tillsammans i hela Sverige, konsekvenserna kan inte bara drabba södra Sverige, säger han.

I en kommentar svarar energiministern Khashayar Farmanbar att lokal energiproduktion blir ännu viktigare i och med situationen i Ukraina. Och att södra Sverige har enorma möjligheter att bygga ut exempelvis havsbaserad vindkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.