Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kriminologen Manne Gerell tror att polisen skulle kunna få fler att vittna genom att erbjuda bättre stöd för vittnen. Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminologen: ”Vittnen får inte tillräckligt skydd”

Publicerad

Enligt polisen är det svårt att få vittnen att träda fram vid skjutningar. Kriminologen Manne Gerell menar att fler skulle kunna göra det om skyddet för vittnen förstärks.

– Många vågar inte, eller vill inte. Och man kan i viss mån förstå deras rädsla.

Sedan 2018 har sju personer dött i skjutningar i nordvästra Skåne, än så länge har ingen dömts för brotten. En av orsakerna som polisen pekar på är att det är svårt att få fram vittnesuppgifter.

– Det som görs är otillräckligt helt enkelt. Vittnen får inte tillräckligt mycket stöd, skydd och hjälp, säger Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö Universitet.

Enligt honom finns flera möjliga åtgärder. Bland annat mer personal som tar hand om vittnena.

– Man borde vara bättre på att erbjuda olika typer av skydd även i kanske lite mildare fall, när det involverar våldsamma kriminella nätverk.

Svårt att bryta tystnadskulturen

Polisen pekar dessutom på att det finns en tystnadskultur i de miljöer som skjutningarna inträffar. Enligt Manne Gerell är tystnadskulturen en viktig komponent i den gängkriminella livsstilen.

– Där får man jobba med att nå anhöriga till gärningspersoner eller offer. Eller nå andra runt omkring där det kan vara lite lättare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer