Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetschef Elisabeth Olhager berättar att barn som behöver specialiserad vård kommer att prioriteras. Hör mer i videon. Foto: Anna Palmgren/SVT

Sjuksköterskor saknas – färre barn kommer opereras i Lund

Publicerad

Barn med frakturer eller blindtarmsinflammation kan behöva opereras någon annanstans än i Lund. Antalet sjuksköterskor räcker helt enkelt inte till.

– Det jag kan konstatera är att vi inte rott detta i land, säger verksamhetschef Elisabeth Olhager.

Från och med 1 september prioriteras barn som behöver den specialkompetens som finns på Barnoperation i Lund. Sedan några år tillbaka har de ett rikstäckande uppdrag för nationell högspecialiserad vård där det ingår bland annat barnhjärtkirurgi och missbildningar.

Men andra barn kan behöva ta sig till andra sjukhus i Skåne för att opereras.

Hör verksamhetschef Elisabeth Olhager berätta om vilka som prioriteras i klippet ovan.

Facket har larmat

Under våren vände sig Vårdförbundet till Arbetsmiljöverket och ville att operationer på barn över sju år skulle flyttas till följd av hög arbetsbelastning. Efter ett besök konstaterade myndigheten att personal hade symptom som kunde härledas till just arbetsbelastning, samt att ansvariga inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att få bukt med situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.