Tvåorna och treorna på Kristianstads gymnasier får studera hemifrån varannan vecka under hösten. Foto: Berit Roald/TT

Varannan vecka för gymnasieelever i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieelever i årskurs 2 och 3 i Kristianstad får växla mellan undervisning i skolan och undervisning på distans varannan vecka under höstterminen. Elever som börjar sitt första år i höst eller går i gymnasiesärskolan kommer däremot att undervisas hela tiden i skolans lokaler.

Det skriver Kristianstads kommun i ett pressmeddelande.

– Det skapar bättre förutsättningar för skolorna att hantera åtgärder som är nödvändiga för att minska trängsel i de lokaler och utrymmen som riskerar sådan, till exempel i korridorer, skolmatsalar och uppehållsrum. Dessutom gör det att trycket på pendlingstrafiken minskar, säger skolchef Mattias Olsson.

Bakgrunden till besluten är den rådande pandemin och risken för ökad smittspridning som bedöms vara fortsatt hög en längre tid framöver.

Eleverna får sovmorgon

För att ytterligare minska smittspridningen via pendlingstrafiken har skolchefen beslutat att senarelägga starten på skoldagen.

- Från och med den 20 augusti kommer eleverna att börja tidigast klockan 9. Detta för att trycket på pendlingstrafiken är hårdast då, fortsätter Mattias Olsson.

Skolchefen ser även över frågan om skolmaten och tittar på lösningar för hur de elever de veckor de läser på distans, ska kunna hämta mat på en skola i närheten.

Utan upprop i aulan

Något traditionsenligt upprop i aulan blir det inte när höstterminen startar den 19 augusti. Allt för att undvika stora folksamlingar.

– Vi rättar oss hela tiden efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och läget kan snabbt ändras. Alla skolor och program har inte samma förutsättningar och undantag från mina beslut kan förekomma. Som elev och vårdnadshavare får man mer information från ansvarig rektor. Sen är det viktigt att var och en tar sitt ansvar för att minska smittspridningen, avslutar skolchef Mattias Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet