På en film som spridits och visar klockan i köpcentrumet 15.36. Men när SVT kontrollerar klockan på torsdagen visar det sig att den går fel. Foto: Privat/Johan Nilsson/TT

Kritik mot utryckningstider vid skjutningen i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

En missvisande klocka i Gamlegårdens köpcentrum kan ha bidragit till att många vittnat om att det tog upp till 30 minuter innan polis och ambulans kom till platsen.

Många vittnen, som SVT och andra medier pratat med, upplever att det tog alldeles för lång tid för polis och ambulanser att komma till Gamlegårdens centrum. Vittnen säger att det tog allt från 20 till 30 minuter.

På en film som spridits och som visar en skottskadad kvinna i köpcentrumet, syns också en klocka som visar tiden 15.36. Den första ambulansen på plats har inte rapporterat tidpunkten, den andra ambulansen var framme klockan 15.54, enligt SOS Alarms logg.

12 minuter fel

Men när SVT på torsdagen kontrollerar klockan som syns ovanför den skadade kvinnan, visar det sig att klockan går 12 minuter fel. Egentligen var alltså klockan 15.48 när kvinnan filmades. Sex minuter senare rapporterade den sista av ambulanserna att den var på platsen.

SVT har talat med en man som syns på filmen. Han berättar att han ringde 112 och larmade om skjutningarna. Hans telefon visar att klockan då var 15.49.

Första samtalet

Andra personer hade då redan ringt och larmat om skjutningen. Enligt SOS Alarm kom det första samtalet kl 15.45.

Polisens kommunikatör Thomas Johansson uppger att patruller var på plats tio minuter efter första larmsamtalet. Enligt Johansson är det också vanligt att människor upplever att tiden går långsammare vid en uppskakande händelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossning i Gamlegården

Mer i ämnet