Foto: Gorm Kallestad/TT

Kyrkoherde i Skåne anmäld till domkapitlet

Uppdaterad
Publicerad

En kyrkoherde misstänks ha använt församlingens företagskort till att betala pedikyr, hyrbil och tunnelbanekort.

Det saknas även kvitton för tiotusentals kronor i församlingens redovisning. Kyrkoherden har blivit anmäld till domkapitlet och församlingen har blivit polisanmäld för förskingring.

Kyrkoherden har gjort privata inköp med församlingens kort. Det handlar bland annat om inköp av pedikyr, hyrbil och köp av SL-kort till en anhörig, enligt en granskning av HD och Sydsvenskan.

– Jag tycker att det är tråkigt att man inte har förstått att ett företagskort är församlingens och inte ens privata pengar. Jag har svårt att förlika mig med det, säger församlingens kommunikatör till SVT Nyheter Skåne.

Kvitton saknas för utlägg

I församlingens redovisning saknas det även kvitton för tusentals kronor från de senaste två åren. För 2019 saknas kvitton för 11 798 kronor och för 2018 för 48 837 kronor, skriver Sydsvenskan.

Frågetecken kring revisionen har lyfts tidigare inom församlingen. En person som hjälpte till med fakturor under hösten, men som blev uppsagd i november, har påtalat felaktigheter.

– Han har pratat om detta tidigare, men uppenbarligen har inget gjorts för att åtgärda det, säger en anställd i församlingen till SVT.

Församlingen polisanmäld

Enligt förundersökningsledare Mikael Larsson på polisen i region syd har församlingen blivit polisanmäld.

– Brottsrubriceringen är förskringring, men sedan får utredningen avgöra om det har begåtts ett brott och om rubriceringen ska ändras, säger Mikael Larsson.

Anmäld till domkapitlet 

Kyrkoherden har blivit anmäld till domkapitlet i Lunds stift. Domkapitlet utövar tillsyn över diakoner och präster och prövar om de har misskött sig i sin roll. I så fall bestäms en inomkyrlig påföljd. 

– Det pågår en utredning kring den anmälan, men det kan ta två eller tre månader innan den är klar, säger stiftsjuristen Eirik Ski.  

Fram till att utredningen är färdig kan kyrkoherden fortsätta sin tjänst som vanligt. Om hen bedöms skyldig för oegentligheter inom kyrkan kan utfallet bli på tre olika sätt. Hen kan få en erinran, en prövotid på tre år då hen vid nya liknande händelser kan förlora rätten att vara präst, eller bli fråntagen sin vigningstjänst.

SVT har vid upprepade tillfällen sökt kyrkoherden för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.