Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Edberg, specialistläkare på internmedicin i Malmö, befarar att coronasitationen i Skåne kommer förvärras. Hör henne berätta mer i klippet! Foto: Privat/Anders Eeg-Olofsson/SVT

Läkaren om covidsituationen på SUS: ”Är rejält oroad”

Publicerad

Covidpatienterna på Skånes universitetssjukhus (SUS) blir allt fler. Situationen påverkar sjukhusets samtliga avdelningar. Anna Edberg,specialistläkare på internmedicin i Malmö, är orolig över utvecklingen.

– Det eskalerar snabbt. Jag upplever situationen som väldigt bekymmersam, säger hon.

Alla avdelningar på SUS påverkas av inflödet av covidpatienter, så även medicinavdelningen där Anna Edberg arbetar. Flera avdelningar på sjukhuset har fått ställa om helt för att kunna hantera pandemin.

Flytta personal

Lokalerna för infektionsmottagning och hjärtmottagning har gjorts om till covid-akut och vårdavdelning för patienter med allvarlig covidsjukdom, och flera andra avdelningar har stängts ner och gjorts om till covid-avdelningar.

För att täcka upp för personal som är hemma på grund av konstaterad eller misstänkt covid-19, måste personalen på plats flyttas runt där den behövs bäst.

– Man vet inte på morgonen var man ska jobba och man kanske måste täcka mer än en position samtidigt, säger Anna Edberg som själv är hemma med förkylningssymptom i väntan på covidtest-svar när SVT pratar med henne.

Anna Edberg är specialistläkare på internmedicin i Malmö. Foto: privat

Befarar att fler patienter läggs in

Både läkare, sjuksköterskor och undersköterskor hoppar redan in på extra jourpass och risken finns att trycket på vårdpersonalen förvärras ytterligare inom ett par veckor. Detta eftersom patientläget på sjukhusen normalt speglar smittläget i samhället två veckor tidigare.

– Om vi nu såg att det var flera tusen som testade positivt här i veckan så innebär det att vi kommer att se en betydande andel av dem inom sjukvården om en till två veckor, precis lagom till julen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet