Charlotte Ljung guidar dig genom skilsmässan – se vad hennes jobb går ut på och varför hon fått mer att göra under pandemin. Foto: Petra Hultman/SVT

Möt Sveriges första skilsmässocoach – har fullt upp i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Skilsmässorna i Sverige tycks ha ökat under coronapandemin. Åtminstone upplever landets första ”divorce planner” att hon fått mer att göra på jobbet.

– Jag tror att corona har spetsat till situtationen för många par. Man lever tätare inpå varandra plus att hela situationen leder till tankar om vad som är viktigt i livet. Då kanske man väljer att ta steget att dela på sig, säger Charlotte Ljung, som erbjuder hjälp och vägledning i samband med skilsmässa.

Bas i Malmö

Själv föredrar hon titeln divorce planner eller ”skilsmässoplanerare”. Företaget med bas i Malmö är enligt henne det första i sitt slag i Sverige.

Affärsidén kom naturligt i samband med de erfarenheter hon gjorde vid sin egen skilsmässa för några år sedan.

– Jag saknade en plats dit jag kunde vända mig med alla frågor som uppstod. Det är det vi nu försöker skapa genom att erbjuda rådgivning kring juridik, ekonomi och det vi kallar välmående, alltså att förmedla kontakt med till exempel kriscoacher och barnpsykologer, berättar Charlotte Ljung.

Uppåtgående kurva

Själv är hon alltså övertygad om att pandemin spätt på en uppåtgående trend. Statistiken ger henne rätt i så måtto att skilsmässorna i Sverige ökat under hela 2000-talet och fortsatt uppåt även under 2020.

Från det att pandemin tog fart i mars och fram till utgången av september lämnades 18 784 ansökningar om äktenskapsskillnad in runtom i landet. Det är en ökning på 3,4 procent jämfört med motsvarande siffra från i fjol, 18 159 ansökningar.

Se videon med landets första ”skilsmässoplanerare” Charlotte Ljung.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.