Manifestationen mot coronarestriktioner kommer hållas på Gustav Adolfs torg i Malmö. Bilden till höger är från en demonstration mot coronareglarna på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Länsstyrelsen: 50 000 i vite om det kommer fler än åtta personer

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören till lördagens manifestation mot coronareglerna tvingas betala vite om de inte begränsar antalet som ska delta i protesterna. Det har länsstyrelsen i Skåne beslutat.

Enligt länsstyrelsen kan lördagens manifestation i Malmö mot coronarestriktionerna bryta mot pandemilagen. Detta eftersom en kallelse till ett och samma arrangemang har gått ut till fler än åtta personer.

Kontaktade arrangören

Antalet personer för allmänna sammankomster får inte överstiga åtta och därför har Länsstyrelsen tagit kontakt med personen bakom manifestationen. De har försökt få personen att ändra evenemanget så att det inte riskerar att bryta mot begränsningsförordningen.

– Vi tog kontakt med arrangören för att be honom vidta vad vi kallar en ”frivillig rättelse”. När det inte hjälpte beslutade vi om ett föreläggande med vite, säger Fredrik Kristell.

”Extremt ansvarslöst”

Om manifestationen genomförs och det inte dyker upp fler än åtta personer så vidtar länsstyrelsen inga åtgärder.

– Men om det exempelvis samlas 80 deltagare som delas upp sig i tio grupper om åtta är den ett brott mot pandemilagen. Att kalla till en demonstration med mer än åtta deltagare i den allvarliga situation Skåne befinner sig i är extremt ansvarslöst. Det är dessutom förbjudet enligt lag.

Vi har varit i kontakt med arrangören som inte ställer upp på en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.