Länsstyrelsen i Skåne har polisanmält fyra personer, som misstänks för djurplågeri på ett skånskt slakteri. Foto: Anders Eeg-Olofsson

Fyra personer polisanmäls för djurplågeri på skånskt slakteri

Uppdaterad
Publicerad

Efter ha tagit del av filmer, som smygtagits på ett skånskt slakteri, polisanmäler nu länsstyrelsen fyra personer misstänkta för djurplågeri. 

Slakteriet har under flera års tid fått anmärkningar på hur djuren behandlas. Det var efter att länsstyrelsen sett filmerna, som Djurrättsalliansen lämnat in, som beslutet att polisanmäla togs i förra veckan.

– Vi har gjort åtalsanmälningar mot fyra personer som gått att identifiera på filmerna. Anmälningarna gäller brott mot djurskyddslagen eller djurplågeri, säger Henriette Bonde Nordström, chef för länsstyrelsens djurskyddsenhet.

Felaktig avlivning

På filmerna ska personerna ha utfört olika handlingar, som faller under dessa brottsrubriker. Bland annat ska bedövning och avlivning inte ha gått till på rätt sätt. 

Det handlar om 141 timmars material som länsstyrelsens handläggare har fått titta igenom. 

”Fruktansvärt att se”

– Det är fruktansvärt att se. Jag har själv inte tagit del av allt, men det räcker att se lite för att man ska bli berörd, säger Henriette Bonde Nordström till SVT Nyheter.

Det blir nu polisens uppgift att utreda om personerna gjort sig skyldiga till brott. 

Verksamheten på slakteriet ligger nu nere, och eftersom Livsmedelsverket varit på slakteriet och tagit tillbaks sina stämplar finns det heller ingen möjlighet för slakteriet att sälja köttet om verksamheten skulle återupptas.

SVT Nyheter Skåne har utan framgång sökt slakteriet för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.