Lantbrukare i nordöstra Skåne vattnar rekordtidigt. Foto: Karin Nilsson

Lantbrukare vattnar rekordtidigt – redan snustorrt i marken

Uppdaterad
Publicerad

Med förra torra sommaren i färskt minne har lantbrukare i nordöstra Skåne redan börjat vattna sina grödor.

– Ska det fortsätta vara torrt är det bekymmersamt, säger Ida Lindell på Hushållningssällskapet.

Syftet är att inte hamna i samma krissituation som i fjol då vissa skördar bara blev en bråkdel av det normala.

I Fjälkinge utanför Kristianstad har Christer Wannebro en av sina nya vattenanläggningar igång. Den lätta jorden är så torr att det dammar när vi sätter spaden i marken för att kolla läget.

– Vi står i höstvetet nu och det är den jag har börjat vattna, säger Christer Wannebro.

Varmare och torrare än förra året

Det är mycket torrare i marken i år än vad det var vid den här tiden förra året. Då var våren ganska kall och blöt med snö långt in i april. I år har våren hittills varit varmare och torrare.

– I det här området har vi fått mycket mindre nederbörd under mars än vad man fick i västra Skåne till exempel, säger Ida Lindell som är rådgivare på Hushållningsällskapet.

Christer Wannebro säger att han lärde sig en läxa förra året. Den ekonomiska förlusten från 2018 har han med sig och han vill inte ha ett dåligt år till. Därför vattnar han i förebyggande syfte.

– Jag får försöka göra det bästa av detta året, säger han.

Ida Lindell från Hushållningssällskapet och Christer Wannebro tillsammans med SVT:s fotograf Karin Nilsson. Foto: Tora Dahlström

Vattnar i förebyggande syfte

Nu hoppas han på regn framöver. Inget kraftigt utan lätt ihållande regn som jorden har möjlighet att ta upp. Men oavsett känner han sig bättre rustad inför denna sommaren än han var förra året. Men alla har inte samma möjligheter.

– Ska det fortsätta vara torrt är det bekymmersamt. Det är ju långt ifrån alla som har möjlighet att vattna, säger Ida Lindell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.