”Jag känner mig fullt integrerad”, säger Naouel Aissaoui. Foto: SVT

Läraren Naouel trotsar Skurups slöjförbud i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att förbjuda elever och vuxen personal att bära slöja i Skurups skolor fortsätter att vålla debatt. På måndagen ordnar föreningen Unga muslimer i Malmö en demonstration i Skurup för att protestera mot beslutet, som klubbades igenom strax före jul efter ett förslag från Sverigedemokraterna.

– De säger att förbudet ingår i en integrationsplan. Jag har bott här i sexton år, jobbat och lärt mig språket. Jag känner mig fullt integrerad, säger Naouel Aissaoui, lärare på Prästamosseskolan i Skurup, bördig från Tunisien och slöjbärare.

Moderata fullmäktigeledamoten Loubna Stensåker Göransson är född i Marocko och valde att rösta för slöjförbudet.

– Skolan ska stå fri från religiös indoktrinering. Det handlar om unga tjejers rätt till sin identitet, sin kropp och till att stå fria från patriarkalt förtryck, säger hon.

Används som svepskäl

Naouel Aissaoui understryker att ingen ska behöva bära slöja mot sin vilja. Hon är van att höra argumentet om att slöjförbudet behövs för att skydda unga flickor, men menar att det används som svepskäl.

– Det finns verktyg att ta till om det visar sig att elever tvingas bära slöja, det är skolans plikt att anmäla sådant. Men det handlar inte om det, detta handlar om rasism och främlingsfientlighet, säger hon.

Förnekar att det rör sig främlingsfientlighet

Loubna Stensåker Göransson förnekar att det skulle röra sig om främlingsfientlighet.

– Vi moderater står för barnens bästa och jämställdhet.

”Det handlar om unga tjejers rätt till sin identitet”, säger Loubna Stensåker Göransson (M). Foto: SVT

Vuxen personal i skolan, måste inte de själva få välja om de vill bära slöja?

– Jag respekterar kvinnor som valt att fritt bära slöja. Men under skoltid är det arbetsgivarens policy som gäller. Vi har andra yrken där man får bära en viss uniform.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.