Lärarfacket efter skoldådet: ”Man kan inte beskriva det i ord”

Uppdaterad
Publicerad

Två lärare dödades i ett grovt våldsbrott på en skola i Malmö på måndagen. En 18-årig elev anhölls misstänkt för mord och har erkänt gärningen.

– Det är outhärdligt sorgligt, obegripligt att ta in, säger Marie Wall Almquist, ordförande för Lärarförbundet i Malmö.

Det var strax efter klockan 17 på måndagskvällen som polis larmades om att det skett ett grovt brott på skolan i centrala Malmö. En patrull var snabbt på plats och kunde gripa den misstänkte gärningsmannen som senare anhölls under natten.

Senare under kvällen bekräftade polisen att två anställda vid skolan, två kvinnor i 50-årsåldern, skadats och förts till sjukhus med ambulans. Men deras liv gick inte att rädda.

Skoldådet i Malmö

Stöd och samtal

– Alla lärare och elever är oerhört betryckta. Jag tror inte man kan beskriva det i ord, säger Marie Wall Almquist, ordförande för Lärarförbundet i Malmö.

Hur hanterar ni det?

– Dess bättre så har vi ingen vana. Det ska inte hända. Vi har sett till att vi är på plats. Vi har riggat hela vår organisation redan i går för att kunna ge stöd och samtal.

Lärarförbundet säger att det är för tidigt att uttala sig om det finns rutiner på skolan brustit.

– Inte som vi kan se i dag. Det får utredningen visa framöver.

Intensifiera förebyggande arbetet

Finns det något man kan göra annorlunda i framtiden när det gäller säkerhet?

– Det är klart att det finns många tekniska hjälpmedel. Det vi tänker är att man intensifierar det förebyggande arbetet och att man ser till att det finns resurser och stöd kring personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet