Arkivbild. Branden på det tidigare kärnkraftverket kunde släckas snabbt. Barsebäcks sista reaktor stängdes 2005. Foto: Johan Dernelius, SVT

Brand på Barsebäcksverket – rökutveckling i reaktorhall

Uppdaterad
Publicerad

Flera enheter från räddningstjänsten har ryckt ut på ett brandlarm på det förra kärnkraftverket Barsebäck. Räddningstjänsten syd bekräftar att det brunnit i ett filter i en av reaktorhallarna.

– Vi kunde konstatera på plats att det var rökutveckling och vi gick in och släckte. Branden inträffade i ett område som var lågstrålande, så det fanns ingen risk för vår personal, säger Mats Streer, vakthavande befäl för räddningstjänsten till SVT Nyheter Skåne.

Omfattningen av branden är oklar. Räddningstjänsten var utrustade med dosimetrar, som mäter strålningshalten.

– Vi kör enligt protokoll och kommer säkerställa att ingen har utsatts för strålning, säger Mats Streer.

Inget bränsle kvar

Det finns inte längre något radioaktivt bränsle på Barsebäckverket. Sedan många år pågår nedmonteringsarbetet inne byggnaderna.

– Det var under ett av nedmonteringsarbetena, så har det blivit överhettat i ett filter och så startade en mindre brand i en röksug. Våra rutiner har fungerat, säger Maria Taranger, kommunikationschef på Uniperägda Barsebäck Kraft.

Hur farlig var den här branden?

– Anläggningen är ju mer eller mindre ett skal av betong och metall, så det finns väldigt lite brandfarligt material kvar. Vi är just nu i den radiologiska nedmonteringen av anläggningen, vilket betyder att vi plockar bort allt byggmaterial som fortfarande är radioaktivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.