Flera av hytterna längs stranden var i fara under måndagen. Foto: Amanda Cawood

Larmet: Skanörs badhytter slukas av vågorna

Publicerad

I samband med måndagens oväder började flera badhytter på Norra stranden i Skanör kana ner i havet. Minst fem hytter ska vara i fara och kommunen har påbörjat arbetet för att rädda dem.

– Vi har skickat ut personal som ska hjälpa till i det akuta läget och se till att de inte försvinner ut i havet, säger Ulf Andersson, teknisk chef i Vellinge kommun.

Under måndagseftermiddagen började det varnas i facebookgrupper att flera av Skanörs färgglada badhytter var på väg att ramla ner i havet. Ägare var rädda att förlora sina hytter men Vellinge kommuns beredskapsorganisation kunde rycka ut och lyfta hytterna till säkerhet. Men det är inte första gången badhytterna hotas och det är kommunen väl medveten om.

– Problemet med stranderosion är något som kommunen jobbat med i många år. Just på denna plats är vi förhindrade att göra fler åtgärder än vi gör, säger Vellinges tekniska chef, Ulf Andersson.

Åtgärderna som Ulf Andersson syftar till är att strandfordra mer, det vill säga att fylla upp med sand längs kustlinjen. Men det beslutet kan inte kommunen ta själva då Skanörs strand ligger i ett naturreservat.

– Det är länsstyrelsen som har hand om denna fråga. Kommunen vill strandfordra mer och har en dialog med länsstyrelsen men har fått nej och det beklagar vi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer